2021 elejére tervezik az Őze Lajos Emlékház megnyitását, amelyet a Csallány Gábor Kiállítóhely hetvenöt négyzetméteres szolgálati lakásán alakítottak ki.

A színészóriás előtt tisztelgő projekt tavasszal indult, amelynek keretein belül a Koszta József Múzeum elhatározta, hogy emléket állít a 20. század egyik legjelentősebb, szentesi születésű magyar színészének. Az ingatlan két helyiségének nagyobb szobáját Őze legismertebb filmszerepének, A tanúból ismert Virág elvtársnak szentelik. A fotóteremben pedig többek között látható lesz majd a színész középiskolai tablója és személyes tárgyai. A legtöbb relikvia már elfoglalta helyét a kiállítótérben, de napról napra egyre több ereklye kerül elő. Legutóbb például Vidnyánszky Attila ajánlotta fel és adta át a Kossuth-díjas színművész jelmezeit, amiket egykor a Nemzeti Színház színpadán viselt.

Az eredeti tervek szerint októberben adták volna át az emlékházát, a munkálatok azonban elhúzódtak, ezért került át a megnyitó időpontja a következő év elejére. A megnyitón kerül bemutatásra az Őze Lajosról készülő dokumentumfilm, amelynek most zajlanak az utómunkái.

Kiemelt kép: Őze Lajos (Fotó: Fortepan)