Nagy változásokat hoz az elkövetkezendő egy-másfél év a Kultkikötő életében: Balatonbogláron 2020 júniusában adják át a felújított művelődési házat és az ahhoz tartozó szabadtéri színpadot, Balatonföldváron pedig 2021-re fejeződnek be a szabadtéri színpad renoválási munkálatai. Ebben az átmeneti időszakban a hosszú évek óta a Kultkikötő nyári programsorozatának egyik meghatározó bázisaként működő Balatonboglár veszi át a jubiláló Kultkikötő központi helyszínének szerepét. A fejlesztések eredményeként a jövőben mindkét helyszín a produkciók színvonalához méltó körülményeket tud majd biztosítani a közönség és a fellépők számára.

 „Már önmagában a fejlesztés híre is örömre adott okot, hiszen évről évre egyre jobban érződött a közönség részéről az az igény, hogy a nyáron hozzánk érkező produkciók színvonalához méltó, komfortosabb körülményeket tudjunk biztosítani. Ehhez a nyár elejére befejeződő, uniós forrásból megvalósuló önkormányzati beruházásnak köszönhetően a következő évadunktól adottak lesznek a feltételek, ami a nézők mellett a fellépő művészek és a szervező csapat dolgát is jelentősen megkönnyíti” – mondta el Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

A Kultikötő megújult előtere(fotó: Kultkikötő)

A beruházások következtében a közel ezer néző befogadására alkalmas balatonboglári szabadtéri játszóhely színpada teljesen megújul, többek között állandó fedést kap. A produkciók szereplői a színpad mögött felépülő backstage-ben készülődhetnek, míg a közönség a művelődési ház teljes körű, infrastrukturális és technikai modernizációjának köszönhetően az eddiginél jóval esztétikusabb és komfortosabb körülmények között kapcsolódhat a kulturális programokhoz. Ez az épület a nagyobb lélegzetű szabadtéri produkciók megvalósításakor egyfajta kiszolgáló épületként funkcionál – itt található a büfé, a vizes blokkok és nem utolsó sorban a színházterem, ami nyárra szintén megújul. A 300 fő befogadására alkalmas, klimatizált helyiség – a színpadot is beleértve – teljesen kicserélődik, és a szervezők szándéka szerint főszerepet is „játszik” majd a programkínálatban: a kamaraelőadások, gyerekprogramok és színjátszó táborok mellett, a szabadtéri produkciók esőhelyszíneként is funkcionál majd ez az épület. A kor igényeinek megfelelően átalakított művelődési ház egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a színházi programok és koncertek ne csak a nyári időszakban, hanem négy évszakon át, folyamatosan műsoron legyenek.

A 2020 nyarán esedékes, 15. jubileumi évadban a központi helyszín Balatonboglár lesz. Ennek oka, hogy a hagyományosan központi helyszínként működő földvári szabadtéri színpadon is elindulnak az örömteli változások, ezzel együtt a fejlesztéssel kapcsolatos építési munkálatok. Ebben az átmeneti időszakban Földvárra jellemzően kisebb kamaraprodukciók és gyerekprogramok érkeznek, míg a megújult boglári helyszínre szervezik a nagyobb volumenű előadásokat és koncerteket.

A Kultkikötő megújult nézőtere (fotó: Kultkikötő)

A Kultkikötő közönsége a következő évadban is, egész nyáron át több helyszínen és több száz kulturális program közül válogathat. Az összművészeti fesztivál weboldalán már elérhető, és mostantól folyamatosan kerülnek ki a nyári programok. Ezek között a GRUND – Vígszínházi fiúzenekar, a Loveshake – Az élet összeráz és a Liliom című Molnár Ferenc-darab is biztosan helyet kap.