Habár korábban többször is felröppent a hír (többek között maga a szerző Jo Nesbø „szólta el” magát a norvég VG lapnak adott interjúban), most már hivatalossá vált: 2023 elején jelenik meg az itthon is nagy népszerűségnek örvendő Harry Hole-sorozat 13. része. 

Jo Nesbø norvég író és zenész Oslóban, 1960. március 29-én látta meg a napvilágot. Fiatal korában ígéretes labdarúgó tehetségnek tartották, de ezt fel kellett adnia egy sérülés miatt. Országos hírnevet zenészként és dalszövegíróként szerzett. Regényíróként főként krimijeiről ismert, melyeknek erőssége – a duplacsavaros cselekmény mellett –, hogy társadalmi problémák és összetett karakterek köré építi történeteit. Könyveit már több mint nyolcmillió példányban adták el világszerte, és negyven nyelvre fordították le. Legismertebb sorozata a Harry Hole eseteit bemutató széria, amelynek 1997 óta mintegy 12 kötete jelent meg (ezek sorrendben: Denevérember, Csótányok, Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A megváltó, Hóember, Leopárd, Kísértet, Police, Szomjúság, Kés).

A norvég szerző előszeretettel tart pihenőt az egyes kötetek között, így folyamatosan lepi meg olvasóit újabbnál újabb ötleteivel. Magyarul a Fejvadászok (2008), A fiú (2014), A birodalom (2020), a Hogarth Press felkérésére írt Macbeth modern adaptációja (2018) vagy az Olav Johansen-duológia (Vér a havon, Fehér éjszaka, 2015) jelent meg. Emellett 2007-ben adta ki első gyerekkönyvét Doktor Proktor pukipora címmel, amelyet azóta további négy (valamint egy kiegészítő-) kötet követett. 2021-ben új műfajban, a novellákban próbálta ki magát: A féltékenység-szakértő és más történetek 7, a Patkánysziget és más történetek 5 rövidebb írást tartalmaz.  

Nesbø elmondása szerint főhőse, Harry igencsak nehéz körülményekkel indít majd az új kötetben, ő pedig szokás szerint kicsit sem könnyíti meg az életét. A kötet várhatóan 2023 elején jelenik meg Norvégiában, és bízzunk benne, hogy a magyar olvasóknak sem kell sokat várniuk, hogy kezükbe vehessék az új krimit.

Kiemelt kép: Jo Nesbø (Fotó: Jens Kalaene/AFP)