Helyzetelemző és tervező közgyűlést tartott az idén 25 éves Szabadtéri Színházak Szövetsége, amelyhez országszerte immár 14 rangos tagintézmény tartozik. A szakmai szervezet a Kultkikötő egyik helyszínén, Balatonbogláron összegezte a tapasztalatait és beszélte át a következő időszak lehetőségeit.

A szabadtéri szezon június 1-jén kezdődött a hagyományteremtő Szabadtéri Színházak Találkozójával: a Városmajori Szabadtéri Színpadon 9 emblematikus produkciót láthatott a közönség a Szövetséghez tartozó színházak kínálatából. 2022 nyarán összesen csaknem 300 ezer nézője volt – három hónap alatt – a szabadtéri színházak nyári programjainak, 53 saját bemutatóval várták a közönséget, és mintegy 560 előadást játszottak. Idén rendezték meg először a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelynek a Városmajor adott helyet. „Jövőre is lesz ez a találkozó, akkor a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz kapcsolódóan Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő helyszínein és szervezésében, és már megítélték rá a támogatást” – jelentette be Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke. A II. Szabadtéri Színházak Találkozóját a tervek szerint 2023-ban június 16. és 25. között rendezik meg.

A közgyűlésen a 14 tagintézmény beszámolt a nyári programjairól, tapasztalatairól, és egy kicsit a jövő évi tervekről is. Összesen 560 előadást játszottak idén, majdnem mindegyiket teltházzal. Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke szerint „Magyarországon évről évre egyre többen választanak nyári úticélt annak alapján, hogy megnézik, van-e a közelben szabadtéri színház, esetleg valamilyen fesztivál, ahova családdal együtt is mehetnek, akár több generáció közösen. A szabadtéri színházak nyári kínálatához a legtöbb esetben már egy-egy saját fesztivál is hozzátartozik.

Pillanatkép a Szegedi Szabadtéri Színpadról (Fotó: Németh György)

Szóba került az is, milyen hatással lehet a szabadtéri színházakra az energiaválság, illetve az, hogy számos kőszínház jelezte, mivel télen zárnak, nyáron pótolják majd az elmaradt előadásokat. A Szabadtéri Színházak Szövetsége együttműködést ajánl a kőszínházaknak. „A közgyűlésen sokan felvetették, hogy jövőre még inkább keresik az együttműködés lehetőségét kőszínházakkal úgy, hogy egy nyári előadást ősztől műsorára vesz egy kőszínház, így a finanszírozás is közös lehet, vagyis mindkét fél jobban járhat. Egyébként idén nyáron ezt a kooperációs utat már több szabadtéri színház sikerrel kipróbálta” – mondta el Pócza.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2022-es Kultkikötőről (Fotó: Kultkikötő)