Holdbéli csónakos / Budapest Bábszínház, Nagyszínpad / Rendező: Hoffer Károly / október 8.

A Budapest Bábszínház októberben egyhetes fesztivállal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, ennek nyitóelőadása Weöres Sándor Holdbeli csónakos című mesés története. Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez négy király érkezik leánykérőbe, akik mind hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet kínálnak a királykisasszony kezéért. Ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik: titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli Csónakosba, és egyetlen vágya, hogy az égi birodalmába maga mellé emelje. A 8 éven felülieknek szóló produkciót Hoffer Károly rendezi, a darab a vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel.

Szemünk fénye / Orlai Produkciós Iroda, Belvárosi Színház / Rendező: Szabó Máté / október 9.

Deborah Zoe Laufer elegáns humorú családi drámáját Szabó Máté tolmácsolásában láthatja a Belvárosi Színház közönsége, aki a tavalyi Férjek és feleségek rendezésével már bizonyította, hogy tökéletesen tudja, mivel lehet nevetésre bírni a teátrum nézőit. A történet a Schwartz család egy napját mutatja be, amikor is a négy testvér összegyűlik szüleik házában feleségestől, barátnőstől, hogy megemlékezzenek édesapjuk halálának évfordulójáról. A pergő párbeszédek és váratlan helyzetek gondoskodnak arról, hogy Szamosi Zsófiával, Péter Katával, László Lilivel, Pataki Ferenccel, Nagy Dániel Viktorral és Dékány Barnabással egy röhejesen szórakoztató bolondokházában találjuk magunkat, ahol a számos konfliktus feloldására nem marad más eszköz, csak az, ha egymáson és önmagunkon is tudunk nevetni.

A Szemünk fénye szereplői a próbán (fotó: Takács Attila)

Fuharosok / Színház- és Filmművészeti Egyetem, Ódry Színpad / Rendező: Forgács Péter / október 10.

Esterházy Péter Fuharosok című posztmodern kisregényéből rendez monodrámát Forgács Péter, végzős színművész növendékével, Horváth Csengével a főszerepben. „Nyomorúságainkban egyetlen dolog nyújt vigasztalást, a szórakozás, és mégis, ez a mi legnagyobb nyomorúságunk. Mert főleg ez akadályoz meg bennünket abban, hogy magunkkal foglalkozzunk, és sodor észrevétlenül vesztünkbe. Nélküle unalomban élnénk, de ez az unalom arra ösztönözne bennünket, hogy valami biztosabb, tartalmasabb módját keressük elűzésének. A szórakozás azonban elmulattat, és észrevétlenül vezet a halálba. Nem tudtak gyógyírt lelni a halálra, a nyomorúságra, a tudatlanságra. Hogy mégis boldogan élhessenek, azt eszelték ki, hogy nem gondolnak rá.” A felnőtté válás meséje különleges alapanyag, amely három műnem, a dráma, a költemény és a regény határán egyensúlyoz, így nem csak semmihez sem fogható olvasásélmény, hanem garantáltan különleges színpadi produkció is válik belőle.

Karnevál / k2 Színház Benczúr Ház / Rendező: Benkó Bence, Fábián Péter / I. rész – október 11.; II. rész – október 12.

A k2 Színház nagy fába vágta fejszéjét: Hamvas Béla közel 1500 oldalas regényét, a Karnevált adaptálták színpadra, aminek a végeredménye egy közel 8 órás előadás. A szerző írásai nehezen kategorizálhatók, de annyi bizonyos, hogy egy valami összeköti őket: a gondolatiság – tradíció, az őskori emberiség szellemi hagyománya. Az emberi lét végső kérdéseivel foglalkozik, az emberi kiteljesedéssel és az anyagban rejlő szellemi lehetőségekkel, gondolati korlát nélkül.  A Karnevál gigantikus kísérlet arra, hogy az epikus színház eszközeivel szólaltassák meg Hamvas Béla történetének dramatikus keretbe helyezhető rétegeit. Az előadás első részét október 11-én 18 órai kezdettel, a második részt október 12-én 19 órai kezdettel tekinthetik meg a nézők.

Jelenet a Karneválból (fotó: k2 Színház)

Trainspotting / Thália Színház, Thália Télikert / Rendező: Horváth Csaba / október 11.

A Thália Színház vadonatúj játszóhelyének, a Thália Télikert második bemutatója a Trainspotting lesz. Az egyedi hangulatú filmalkotás színpadi változata biztos kezekbe került, hiszen a sajátos látásmódjáról, szokatlan megoldásairól elhíresült, a mozgásszínház hazai mesterének, Horváth Csabának stílusa garantálja a feledhetetlen, látványos pillanatokat. A Trainspotting története olyan emberekről szól, akik barátok is lehetnének, de mivel drogosok, így nem törődnek senkivel. Lövik magukat, hogy átéljék a halhatlanság érzését. Egyikük egyszer idegen ágyban tér magához, azt sem tudja, egyáltalán melyik bolygón is van, és nehezen érti, miért kéne az életet választania. Irvine Welsh azonos című regényéből Harry Gibson írt színpadi művet, melynek 12 pokoli, sokszor mégis megható szerepét a Tháliában négy színész, Mózes András, Bán Bálint, Szabó Erika és Szabó Győző kelt életre.

Fehér Szalag / Katona József Színház, Budapest, Nagyszínpad / Rendező: Ascher Tamás / október 12.

Ascher Tamás, a Katona József Színház főrendezőjének munkája nyitja ebben az évadban is a teátrum nagyszínpadi bemutatóinak sorát, ezúttal Michael Haneke Oscar-díjas filmjének színpadi adaptációját láthatják majd tőle a nézők. A fehér szalag 1913-ban, néhány hónappal az első világháború előtt egy protestáns német faluban játszódik, ahol sorra történnek a rejtélyesnél rejtélyesebb balesetek, amelyek egy idő után felkeltik a jószándékú tanító figyelmét, így Christian Friedl nyomozásba kezd. Az előadást Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Friedenthal Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Mészáros Blanka, Veszelovszki Janka, Takátsy Péter, Dankó István és Vizi Dávid játsszák.

A Fehér szalag szereplői (fotó: Horváth Judit)

Kiemelt kép: A Trainspotting szereplői az imázsfotón (fotó: Thália Színház)