A Vígszínház kamaraszínházában, a Pesti Színházban október 12-én, péntek este kerül sor az idei évad első bemutatójára. Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabjából Hegedűs D. Géza rendezett előadást.

A történet középpontjában egy, a jövőjéért küzdő társulat áll, akik várják a Jules Verne álnéven publikáló fiatal drámaíró Bíborsziget című darabját. A mindenható főcenzor egy nap múlva nyaralni megy, és ha előtte nem engedélyezi az előadást, a színház csődbe mehet. A szerző megérkezik opusával, amely egy lakatlan szigeten játszódik, tele tömegjelenetekkel, de idő már csak a főpróbára marad.

Jobb oldalt Hegyi Barbara és a rendező, Hegedűs D. Géza (fotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház)

Bulgakov művét 1928-ban bemutatta a moszkvai Kamaraszínház, és 1929-ben be is tiltották. A Pesti Színházban debütáló előadás rendezője, a Vígszínház színművésze, Hegedűs D. Géza szerint ez a darab a kreativitásról szól, az alkotók kétségbeesett és szenvedélyes küzdelméről azért, hogy a színház tovább éljen: ” Ez egy sokszereplős előadás váratlan fordulatokkal és helyszínekkel, egyszerre látjuk a színházat hátulról és a teremtés pillanatait, ennél vonzóbb és izgalmasabb kihívás talán nincs is egy alkotócsoport számára. Fantasztikus a színészcsapat, mindenki hihetetlen élvezettel, nagy invencióval és fantáziával teszi a dolgát. Nagyon sok örömünk van a munkában.”

A Bíborsziget főbb szerepeit Kern András, Orosz Ákos, Csapó Attila, Dengyel Iván, Hegyi Barbara, Borbiczki Ferenc, Varju Kálmán és Fesztbaum Béla alakítják, mellettük pedig többek között láthatjuk majd színpadon a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit is. Az előadás zenéjét Márkos Albert szerezte, a díszlet- és jelmeztervező Gadus Erika volt, a koreográfus Berecz István, a dramaturg Balassa Eszter, a szövegkönyvet pedig Elbert János fordítása alapján Vecsei H. Miklós és a társulat írta.

Kiemelt kép: Dino Benjámin, Darvasi Áron, Hegyi Barbara, Kern András, Dengyel Iván és Csapó Attila (fotó: Szkárossy Zsuzsa/Vígszínház)