Hétfőn veszi kezdetét az 51. Tokaji Írótábor, ahol augusztus 17-ig szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetés, bemutatók, esténként pedig koncertek várják az érdeklődőket.

A Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb irodalmi találkozójának hétfői megnyitója után a Székesfehérvári Balett Színház Tilos a fűre lépni tilos! és Idézőjelek című vendégjátékait tekinthetik meg a résztvevők. Előbbi darabban Örkény István írásai mellett elhangzik L. Simon László, a Tokaji Írótábor elnökének Paprikakoszorú című költeménye, az Idézőjelekben látható koreográfia pedig a tábor elnökének szövegére készült. A második nap kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódik: Czinki Ferenc, Erős Kinga, Pataki Viktor és Szentmártoni János a Rákóczi Pince és Udvarház Petőfi-teraszán az írószervezetekről beszélnek Stifner Gábor vezetésével. Ezt követően Fábián László, Takaró Mihály és Varga Betti részvételével az Irodalom az oktatásban címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést L. Simon László vezetésével. Később Lutter Imre, Siklósi Beatrix és Toót-Holló Tamás Falusi Márton vezetésével az Irodalom a médiában címmel, míg Serfőző Simon, Sáray László és Soltész Márton Lovas Anett Csilla vezetésével Az első 50 év címmel folytatnak eszmecserét. A program végén a látogatók borkóstolón vehetnek részt, a nap zárásaként pedig Lovászi Edina és zenekara ad koncertet.

A szerdai nap ismét kerekasztal-beszélgetésekkel indul: Bán János, Bánki Éva, Gál Vilmos és Gáspár Ferenc részvételével a Történelmi regények a 20. században című diskurzust, Demeter Szilárd, Kollár Árpád, Papp Endre és Vincze Ferenc részvételével az Online vagy print (folyóiratok és támogatási rendszer) című előadást hallgathatják meg az érdeklődők. A beszélgetéseket Jenei Gyula főszerkesztő, Molnár H. Magor szerkesztő és Jánoki-Kiss Viktória szerző Eső című folyóirat-bemutatója, majd a Tokaji Írótábor és Tokaj város válogatottjának labdarúgó-mérkőzése követi. Ezután domborműavatást és faültetést tartanak a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, ahol Petőfi Sándor és Madách Imre emléktábláját Demeter Szilárd, míg Oláh János emléktábláját Kovács István avatja fel, Kabdebó Lóránt emlékére pedig Smid Róbert ültet fát. Szerda este adják át a Tokaji Írótábor díjait is, majd a rendezvényt az Utcazene – Band of streets című programmal, azaz a Főtérre és a Rákóczi Pince teraszára tartó zenés felvonulással zárják.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 2021-es Tokai Írótáborról (Fotó: Tokaji Írótábor)