Kétévente rendezik meg a dunántúli középiskolás korosztály nagy hagyományokkal büszkélkedő kulturális seregszemléjét Keszthelyen, Helikoni Ünnepségek néven, melynek keretében 14 és 18 év közötti diákok 20 művészeti kategóriában, szakmai zsűri előtt mérhetik össze tudásukat.

A kulturális esemény több mint 200 éves múltra tekinthet vissza, gróf Festetics György 1817-ben hívta életre. Az első rendezvényen a helybéli gimnázium, a Georgikon és a zeneakadémia tanulói, illetve a kor jeles dunántúli írói, költői vettek részt. Hosszabb kihagyást követően 1958-tól indult újra a kezdeményezés, amely a mai napig számos szervezeti változáson esett át. A rendszerváltást követően a rendezés joga visszakerült Keszthely városához, melynek vezetői a ’90-es években létrehoztak egy alapítványt, amely azóta háttérintézményként biztosítja a szervezéshez szükséges erőforrásokat. A gyakorlati feladatokat a rendezőbizottság és a Goldmark Károly Művelődési Központ látja el, ám a város közművelődési és oktatási intézményei, múzeumai is kiveszik a részüket a Helikoni Ünnepségek lebonyolításában – a helyszínek biztosításával.

A színpadi, előadóművészeti produkciók a háromnapos rendezvény első két napján láthatók, egyszerre több helyszínen. Az elismert szakemberekből, profi művészekből és közismert előadókból álló zsűri a zárónap utolsó délelőttjén értékeli a látottakat, kategóriánként egy-egy fődíjast választva. Ezeket a szombat délutáni Helikoni Gálán adják át, a különdíjakkal és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleggel együtt.

A szervezők a verseny mellet a kísérőprogramokra is nagy hangsúlyt fektetnek: az esti órákban könnyű- és komolyzenei koncertek, táncház, színházi előadások és közönségtalálkozók várják a szórakozni vágyókat. A Helikoni Ünnepségek fénypontja a Helikoni Összkar produkciója, ahol az összes résztvevő kórus együtt énekli Kodály-Berzsenyi Magyarokhoz című kórusművét.

Az idei programhoz olyan neves előadók csatlakoztak, mint a Bohemian Betyars vagy Szalonna és bandája, de érkezik a Momentán Társulat is Rögvest című előadásával. Emellett az idei évben is lesz slam poetry, fényfestés, kreatív kuckó és rendhagyó irodalomóra. A keszthelyi múzeumok a Helikoni Ünnepségek teljes ideje alatt helikonos karszalaggal kedvezményesen vagy ingyenesen látogathatók. Részletes információk a rendezvény honlapján olvashatók.

Kiemelt kép: Szalonna és bandája (Fotó: Hagyományok Háza)