Április 11-én rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara a Szegedi Nemzeti Színházzal kooprodukcióban az Operacsillagok címre keresztelt jótékonysági gálaestet. A szervezők a rendezvény teljes bevételét az ukrán menekültek megsegítésére ajánlják fel. A fellépők között számos hazai és külhoni operaszínpadon egyaránt elismert művész található.

Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti kar dékánja a részletes programtervet ismertető sajtótájékoztatón elmondta, a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi ünnepségsorozatának kiemelt eseménye lesz a szegedi operaéneklés ünnepe, a kultúrát hazánkban és a nagyvilágban is ismertté és elismertté tett operajátszás iskolájának ünnepe. A gálaest fellépői valamilyen módon mindnyájan kötődnek Szegedhez, olyanok, akik itt tanítottak, vagy tanítanak, itt voltak hallgatók, vagy jelenleg is azok. Hozzátette, a kar magánének tanszékén jelenleg több mint hatvan hallgató tanul, az elmúlt években pedig számtalan nemzetközileg is elismert oktatója volt az egyetemnek.

“Az itt kapott tudás, emberség, szeretet, hűség és művészi alázat arra predesztinál bennünket, hogy egy pillanatra megállva bemutassuk azt a sokszínű értéket, amely a Bartók Béla Művészeti Kar munkáját jellemzi. A jótékonysági előadás szomorú apropóját adja, hogy hazánk szomszédságában háború dúl. Ezért a gálaelőadás bevételét az ukrajnai menekültek támogatására ajánljuk fel” – mondta az egyetem dékánja.

“A szegedi operaéneklés elmúlt hatvan évét öleli fel kétszer egy órás időtartamban a látványos előadás, amelyen fellépnek a Magyar Állami Operaház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Bartók Béla Művészeti Kar művészei, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar” – tette hozzá Seres István Pipu, az Operacsillagok rendezője.

Az előadáson olyan ismert dallamok csendülnek majd fel, mint Tosca Imája, a Liú halála a Turandotból, a Rágalom áriája a Sevillai borbélyból, vagy a Carmenből a nagy sikerű Habanera.

Az esten fellépnek a Magyar Állami Operaház tehetségei: Kálnay Zsófia, Kiss András, Pataki Bence,  a Szegedi Nemzeti Színház nagyszerű operaénekesi közül Kónya Krisztina és Andrejcsik István, vagy a Bartók Béla Művészeti Karon tanító és az Operaházban is rendszeresen szereplő Rálik Szilvia, aki a  kar magánének tanszékének tanszékvezetője is egyben, illetve Temesi Mária, továbbá a nemzetközi oldalt erősíti majd a kínai származású Hongyu Chen.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Operacsillagok sajtótájékoztatójáról (Fotó: Szabó Luca)