„Jövőt építeni a múlt tisztelete és folyamatos ápolása nélkül nem lehetséges.” Ezzel a mottóval indította útjára 2014-ben a Fővárosi Nagycirkusz, valamint az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete az Elkaplak! című programot a nyugdíjas artistaművészek támogatására. A novemberi előadáson a korábbi évek hagyományaihoz híven ingyen lépnek fel a Jókai Mór novellája alapján íródott Melyiket a kilenc közül? című előadás művészei, ezzel segítve az idős artistákat. Az előadás teljes bevételét is a szépkorú művészek kapják meg, amelyet a cirkusz és a szakszervezet közösen ajánlottak fel nekik.

„A Fővárosi Nagycirkusz és az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete által közösen szervezett előadás sokkal több, mint egy kulturális-művészeti esemény. Ez a program őszinte példamutatás a gondoskodásra. Ez az önmagán túlmutató üzenet nemcsak egy esemény szeretne lenni. Olyan tett, amely példájával kihat az egész évre, a szemléletmódunk egészére: a sikereik csúcsán járó fiatalok, az aktív artistapályájuk közepén lévő következő nemzedék tagjai gondoskodnak azokról, akiktől tanultak, akiknek köszönhetik a szakmájuk mesterfogásait, tiszteletét és szeretetét” – nyilatkozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. Ezt az üzenetet közvetíti az a nemes gesztus is, hogy a gálaelőadáson az összes résztvevő- az istállómester, a porondos, a zenészek, és a fellépő világsztárokig mindenkit beleértve- jótékonysági feladatként, térítésmentesen vállalták el a közreműködést.

„Ilyenkor karácsony előtt jó, ha megállunk egy pillanatra, és köszönetet mondunk azoknak a veterán mestereknek, akiktől tanultuk a szakmát, a művészetet, akik tanácsaikkal vagy példamutatásukkal irányt mutattak nekünk. Segítettek, hogy egy fogás tökéletes és biztonságos legyen, egy trükk fejlődni tudjon, tehetséges és szépreményű tanoncból kiváló és sikeres, és nem utolsó sorban boldog és az életet minden ízében örömmel megélő artistákká váljunk. Nem feledkezhetünk meg azokról, akik egykor elindítottak minket a pályánkon, és akik akkor a fülünkbe súgták: „Repülhetsz, ELKAPLAK!” Nem engedhetjük őket sem leesni” – tette hozzá Novákovics Noémi artistaművész.

Azok művészetkedvelők, akik szívügyüknek tekintik az idős művészgeneráció sorsát, lehetőségük van az előadáson emelt helyár váltásával is hozzájárulni a támogatásukhoz. A teljes bevétel közvetlenül kiosztásra kerül a nyugdíjas artistaművészek között, akik egykor hazánk jó hírnevét vitték szerte a világban, de mostanra gyakran szerény körülmények között várják a karácsonyt. A jótékonysági előadás november 6-án 11:00 órakor lesz megtekinthető a Fővárosi Nagycirkuszban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Fővárosi Nagycirkus előadásából (Fotó: Urbán Ádám)