Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján tűzi műsorára a József Attila Színház Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművét, amelynek megtekintésével ezúttal egy nemes ügy mellé is állhatnak a nézők.

A József Attila Színház hét évvel ezelőtt mutatta be a Feketeszárú cseresznyét, Kerényi Imre rendezésében. A bemutató idején a főszerepet Rékasi Károly játszotta, jelenleg Zöld Csaba alakítja Péterffy Géza főszolgabírót, mellette Nemcsák Károly, Pikali Gerda és Kocsis Judit kelti életre a főbb karaktereket. A történet Bácskában játszódik, a történelem sorsfordító viharának közepén. A szerb házaspár, Irina (Pikali Gerda) és Dusán (Nemcsák Károly) az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, fülbemászó magyar és délszláv dalok csendülnek fel. A magyar főbíró is a társaságban van, ő titokban szerelmes a szép Irinába, ugyanakkor barátjának tudhatja Irina férjét, Dusánt. Irina is vonzódik a magyar férfihoz, de szerelmüket egymás elől is titkolják. A történelem az ő esetükben valóban sorsfordító, hiszen, amikor a szerbek átveszik a Bácskában a hatalmat, a magyar főbírónak menekülnie kell.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítása óta kiemelt feladatának tekinti a határon túli és szórványban élő magyarok támogatását. A József Attila Színház június 4-i jótékonysági előadásán összegyűlt adományt a szervezet a kárpátaljai rászoruló családok támogatására fordítja. Az adományozás lehetséges módjai között szerepel a sima és a támogatói jegyvásárlás (ez utóbbi 5, 10, 20 és 50 ezer forintos címletekben lehetséges), az előadás napján, a Máltai Szeretetszolgálatnak a színház épületében felállított helyszíni adománygyűjtő pontja, valamint a Máltai Szeretetszolgálat központi adománygyűjtő felülete.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Feketeszárú cseresznyéből (Fotó: József Attila Színház)