Több szempontól is különleges produkció várja a nézőket a Kultkikötő egyik déli parti játszóhelyén, a balatonszárszói Csukás Színházban augusztus 27-én. Az István, a király iskolába megy című előadásban a legfiatalabb generáció igen tehetséges képviselői állítják színpadra a szívünknek oly kedves rockoperát, amelynek bevételéből egy hátrányos helyzetű gyermekeket segítő alapítványt támogat a szabadtéri színházi fesztivál.

Az István, a király című rockoperát 1983. augusztus 18-án mutatták be először, a Városligetben. Az elmúlt közel negyven évben számos feldolgozásban láthatta a közönség az örökérvényű darabot, szerte az országban. Négy évvel ezelőtt, egyedülálló módon, a legfiatalabbakat ösztönözte arra egy kezdeményezés, hogy énekeljék el István, Koppány, Réka és Gizella dalait: az István, a király iskolába megy című online versenyben a Kárpát-medence kisiskolásai küzdhettek meg a rockopera főszerepeiért. Őket láthatják a színpadon a nézők augusztus 27-én a balatonszárszói Csukás Színházban, Feke Pál rendezésében, a Bihari táncegyüttes gyerektáncosainak közreműködésével.

A Kultkikötő az indulása óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden eszközzel segítse a legfiatalabb generáció találkozását a színházzal, akár nézőként, akár előadóként. Az István, a király iskolába megy című produkció azonban nem csupán azért lesz különleges, mert iskolások állnak majd a színpadon, hanem mert az ingyenes előadásra támogatói jegy is váltható, amelynek bevételéből a Kultkikötő egy olyan alapítványt támogat majd, amelynek célja, hogy valamelyest csökkentse a hátrányos helyzetű gyerekek lemaradását a jobb anyagi és szociális körülmények közé születő társaikkal szemben.

A Csukás Színház Balatonszárszón (Fotó: Gradvolt Endre)

Az alapítvány munkatársai a tanulásban, a szociális kompetenciáik fejlesztésében nyújtanak segítséget a nehéz sorsú gyerekek számára, hogy a felnőve minél sikeresebben tudják majd megállni a helyüket a munkaerőpiacon. Ennek érdekében többek között online tanodával, táborokkal és csoportos fejlesztő foglalkozásokkal támogatják őket az iskolai tananyag elsajátításában és a felzárkóztatásában. A beérkező adományokat a gyerekek fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzésére, fejlesztőjátékok megvásárlására fordítják.

Az előadásról és a támogató jegyekről a Kultkikötő weboldalán érhető el további információ.

Jelenetkép az István, a király iskolába megy című produkcióból (Fotó: Kultkikötő)