A jövő év januárjában megalakulásának egy éves évfordulóját ünneplő Freeszfe Egyesület december 12-én online jótékonysági aukciót szervez támogatói (színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek) felajánlásaiból. A licitálók nem csak a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának folytatását, vizsga- és diplomafilmek létrejöttét segítik, hanem felbecsülhetetlen értékű, karácsonyi ajándéknak is beillő tárgyakra, élményekre tehetnek szert.

A Freeszfe közel egyéves működése alatt elindította az Emergency Exit diplomamentő programot, aminek részeként összesen tizenhét osztály tud tanulni a régi tanáraitól, majd külföldi egyetemek segítségével kap diplomát. Emellett kezdetét vette négy új képzés, ötven új hallgatóval, megtartották az első nyári egyetemet, workshopjaikon pedig a hallgatóik Tarr Bélától Erdély Mátyáson át Rév Marcellig tanulhatnak neves szakemberektől. Több mint húsz vizsgafilmet készítettek és bemutattak hét színházi vizsgaelőadást. Oktatásuknak a CEU és a Marczibányi Téri Művelődési Központ ad helyet, a diákok lakhatását pedig a CEU kollégiuma biztosítja. Ezen kívül megkapták a Színházi Kritikusok Céhének Kurázsi-díját, a TASZ Szabad-díját, a Halász Péter-díjat, valamint az Európai Polgár-díjat. A Freeszfe szabad alkotóműhelyének jelenleg 170 hallgatója, több mint 100 oktatója és 6 munkatársa van. Az oktatók a kezdetektől ingyen dolgoznak, és nem csak tanítanak, hanem az adminisztrációs munkát is ők végzik, honlapot építenek, workshopokat szerveznek, okiratokat egyeztetnek a jogászokkal. A hallgatók az oktatásuk mellett munkacsoportokat alkottak, videókat vágnak, raktárat pakolnak, díszletet cipelnek. Mindenki erején felül teljesít a közösségért, az oktatás és a művészet szabadságáért.

A jelenleg rendelkezésükre álló összeg azonban csak jövő év márciusig biztosítja a tavaly megkezdett munka, képzések folytatását, de diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat már nem tudnak létrehozni. Éppen ezért az Egyesület jótékonysági aukciót rendez december 12-én este 7 órakor: több mint 100 képzőművész, író, színész, zenész, alkotó ajánlott fel számukra kedves tárgyakat, általuk biztosított különleges élményeket, amelyekre licitálni tudnak az érdeklődők.

Faludy György kézirata, a költő javításaival, jegyzeteivel (Fotó: Freeszfe Egyesület)

A felajánlott tárgyak közt találjuk többek között Tarr Béla Sátántangó című filmjének eredeti munkakópiájának képanyagát, Nagy Ervin bőrkabátját, amit A Tanár című sorozatban viselt, Básti Juli Mása-könyvét a Három nővérből, Szirmay Ágnes, Kemény Zsófi és Kemény István családi író-olvasó találkozóját, Harcsa Veronika workshopját, Nádasdy Ádám irodalomóráját, az Örkény Színház színészeinek versmondásait, Geszti Péter dedikált, kézzel írt A Pál utcai fiúk dalszövegét, Gergye Krisztián akvarelljét, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Darvasi László és Faludy György kéziratait, vitorlázást Sváby Andrással, filmes forgatókönyveket és dedikált színházi példányokat, dedikált könyveket, kulisszajárásokat, próbafolyamaton való részvételi lehetőséget a Centrál Színházban, irodalomórát Tompa Andreával, Wunderlich József első basszusgitárját személyes zeneórával, Czutor Zoltán házikoncertjét, Vajda László személyes kellékeit a Három nővér előadásból a család felajánlásával, Gálffi László Amadeus-szövegkönyvét a személyes jegyzeteivel, Makk Károly portréját az szfe 150 fotósorozatból, a Radnóti Színház kellékeit, filmes városi-túrát Szabó Simonnal, Szilágyi Lenke portréját Törőcsik Mariról, Ragályi Elemér forgatókönyvét, Gordon Eszter fotóját Cserhalmi Györgyről, a József és testvérei teknősét, a klaviatúrát, amin a legendás Egyszer élünk előadás íródott, Csákányi Eszter és Cate Blanchett közös portréját kettőjük aláírásával, Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet alkotásait, valamint a legelső freeszfes maszkot.

Az esten a nézők megismerhetik a Freeszfe közösségét, beszélgetéseket hallhatnak a hallgatókkal, a felajánlókkal, és betekintést nyerhetnek a mindennapjaikba is. A befolyó pénzből diplomafilmeket, vizsgaelőadásokat készíthetnek, és folytathatják a megkezdett munkát. A pénz felhasználásáról és az elért eredményekről az egyesület felületein folyamatosan hírt adnak majd. Az aukción magánszemélyek és cégek egyaránt részt vehetnek, és névtelen licitre is lesz lehetőség. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi űrlapon lehet megtenni. Az Egyesület munkáját támogatni az Axioart műkereskedelmi portál piacterén található, erre a célra adományozott festmények megvásárlásával és egyéni adományokkal is lehet, a Magnet Bank 16200106-11672087 bankszámlaszámán.

Kiemelt kép: Freeszfe Egyesület jótékonysági árverés (Grafika: Kudar Máté)