Szeptember 8. és 11 között idén 12. alkalommal rendezik meg a pécsi Zeneszüret fesztivált, amelyen a nívós hangversenyek és térzenék mellett szabadtéri klasszik mozi, családi nap és gyerekeknek szóló programcsokor is várja a közönséget – a legtöbb program ráadásul ingyenes.

Az esemény sajtótájékoztatóján Szamosi Szabolcs elmondta, hogy az idei esemény legfontosabb célja, hogy kimozdítsa a koncerttermek falai közül a komolyzenét, azt a lehető legközelebb hozza az emberekhez. Az idei év azért is különleges, mert korunk egyik legnagyszerűbb tenorjának számító José Cura először lép fel Pécsen. Pontosabban José Cura koncertje indítja el a fesztivált, amelynek helyszínét a Kodály Központ biztosítja. Az operaénekes a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lép fel, műsorában latin szerelmes dalok és híres operaszerepeinek részletei hangzanak el.

Szeptember 9-én flashmobok és térzenék szórakoztatják a korzózókat, így mások mellett a Percussion Project Pécs, a Tárkány Trió és Kéméndi Tamás viszi a fesztivál hírét az utcákon, tereken, de játszótéri koncerteken is felcsendül a zene. A belvárosban elhelyezkedő Művészetek és Irodalom Házában Szabó Marcell és Lukács Gergely várja a közönséget, majd amerikai filmzenéket ad elő a Four Bones harsonaegyüttes és Szirtes Edina Mókus. Az est zárásaként pedig a Szabadkikötő nevű vendéglátóhelyen a Tárkány Trió koncertjét hallhatják a látogatók. Másnap a muzsikáló erdő várja az érdeklődőket a Mecsekoldalban fekvő Mandulás parkban, ahol az erdei tornapályán zajló interaktív sétákon igyekeznek ötvözni a szervezők a zene és a természet szépségeit, de muzsikusok később a közeli mecseki kisvasútra is jegyet váltanak. A belvárosban aznap este a nemzetközi hírű Jávorkai fivérek lépnek fel, majd Ezerarcú tangó következik a Jókai téren Kéméndi Tamással, Györfi Annával, Dörnyei Szabolccsal és Baksa Péterrel, mielőtt a Nappali nevű belvárosi szórakozóhelyen a Zeneszüret Jazzfesztivál megkoronázza az estét.

Szeptember 11-én, a családoknak szóló napon a Zsolnay Kulturális Negyedben interaktív meglepetésjátékok, ringató, zeneovi, hangszersimogató, családi táncház, fuvola-hárfa koncert, virtuális valóság és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat, míg a nap végén szabadtéri klasszik mozi lesz a tettyei romoknál.

Kiemelt kép: José Cura (Fotó: szinhaz.org)