Egy hét alatt közel húsz helyszínen kínál programokat a pécsi Zeneszüret fesztivál, amelyet több mint háromszáz művész, közöttük José Cura világhírű operaénekes fellépésével rendeznek meg szeptember 4. és 10. között.

A tizenharmadik alkalommal jelentkező klasszikus zenei fesztivál legfontosabb célja Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. (Filharmónia) ügyvezetője szerint továbbra is az, hogy kimozdítsák a koncerttermek falai közül a komolyzenét, és azt a lehető legközelebb hozzák az emberekhez. Pécsi és baranyai utcákon, tereken és egyéb különleges helyszíneken csendülnek majd fel könnyed dallamok. A fesztivál fókuszába idén az opera kerül: a Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten át a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők hallhatók. José Cura tavaly debütál a fesztiválon, a világhírű argentin tenor idén három alkalommal is fellép. A kiemelt programok között szeptember 7-én és 9-én Puccini La Rondine (A fecske) című darabja csendül fel a Kodály Központban a pécsi zenekar tolmácsolásában. Az estek során a Kodály Kórus Debrecen énekeseivel kiegészülő Pannon Filharmonikusokat Cura vezényli. Az argentin származású operaénekes, zeneszerző, karmester szeptember 8-án egy operagála keretében énekelni is fog: a művész, a debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus Debrecen, továbbá Ester Pavlu, valamint Piero Terranova énekművészek tolmácsolásában a legismertebb operaklasszikusokból hangoznak majd el részletek a pécsi hangversenyteremben.

A Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus és a komoly- és cigányzenében egyaránt otthonosan mozgó virtuózok, a Jávorkai Brothers mellett fellép még Janklovics Péter is a Zenegyűlölő 1.0 című stand-up komédiával és a Danubia Zenekarral, míg Pál István „Szalonna” és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets utcazenekar pedig New Orleans-i stílusú utcazenével készül. A fesztivál zárásaként szeptember 10-én Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese szólaltatja meg a pécsi bazilika hangszerét.

A Zeneszüret legtöbb programja ingyenes.

Kiemelt kép: José Cura (Fotó: pecsma.hu)