Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója a teátrum mai évadbejelentő sajtótájékoztatóján közölte az újságírókkal, hogy nem kívánja meghosszabbítani mandátumát, tehát 2021. január 31-én leköszön vezető pozíciójából.

A nemrég a Nemzet Színészének választott alkotót 2007-ben a szombathelyi testület kérte fel, hogy dolgozza ki egy új színház működési koncepcióját, amelyet a város közgyűlése még abban az évben elfogadott. A frissen alapított Weöres Sándor Színház igazgatójának Jordánt kérték fel, aki társulatát budapesti színművészekből, illetve a Kamara Savaria tagjaiból és a Berzsenyi Dániel Főiskola hallgatóiból hívta életre. Egy évvel később, 2008. augusztus 24-én a Megyeházán mutatkozott be az új alkotócsoport, a működést néhány nappal később a Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületében kezdte meg a színház.

2011 januárjában az épület Filep Ákos és Kovács Balázs tervei alapján átépítésre került, a belsőépítészeti terveket Meláth Szilvia készítette. A kibővített, modern épület új, légkondicionált színházteremmel – páhollyal, megemelt nézőtérrel, jó rálátással és kényelmes székekkel a forgószínpaddal ellátott nagyszínpadra –, valamint az első emeleten a legkorszerűbb adottságokkal, mobil térrendezéssel, technikával és ülőhelyekkel rendelkező kamarateremmel (Márkus Emília-terem) várja a nézőket estéről estére. A teátrumban üzemel egy étterem is, amelynek kerthelyisége szintén alkalmas színházi előadások megtartására. Az alagsorban található próbaterem mellett (Stúdiószínház) helyet kapott egy tévé- és egy hangstúdió is az épületben.

Jordán Tamás január 31-én mintegy 13 évadnyi munka után távozik a Weöres Sándor Színház éléről, amely alatt számos kiváló előadás létrehozásával kapcsolta be a Vas megyei várost Magyarország pezsgő kulturális életébe. Bízunk benne, hogy színészként ettől függetlenül még számos alkalommal találkozhatunk vele az ország különböző színpadain.

Kiemelt kép: Jordán Tamás (Fotó: Népszava)