Tegnap sajtónyilvános társulati ülés keretében adta át Jordán Tamás a szombathelyi Weöres Sándor Színház „mindent nyitó kulcsát” az őt az igazgatói poszton váltó Szabó Tibornak. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az évad társulati nyitóülésen jelentette be, hogy nem kívánja meghosszabbítani mandátumát, tehát 2021. január 31-én leköszön vezető pozíciójából.

Jordán Tamást 2007-ben a szombathelyi testület kérte fel, hogy dolgozza ki egy új színház működési koncepcióját, amelyet a város közgyűlése még abban az évben elfogadott. A frissen alapított Weöres Sándor Színház igazgatójának a neves alkotót kérték fel, aki társulatát budapesti színművészekből, illetve a Kamara Savaria tagjaiból és a Berzsenyi Dániel Főiskola hallgatóiból hívta életre. Egy évvel később, 2008. augusztus 24-én a Megyeházán mutatkozott be az új alkotócsoport, a működést néhány nappal később a Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) épületében kezdte meg a színház.

2011 januárjában az épület Filep Ákos és Kovács Balázs tervei alapján átépítésre került, a belsőépítészeti terveket Meláth Szilvia készítette. A kibővített, modern épület igazi kőszínházként fogadja azóta is a nézőket, társulatában olyan alkotók fordultak meg az elmúlt években, mint Sodró Eliza, Hartai Petra, Trokán Péter, Bányai-Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter. A Weöres Sándor Színház Jordán Tamás vezetése alatt a vidék egyik legerősebb szakmai műhelyévé nőtte ki magát.

A tegnapi társulati ülésen dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere megköszönte a leköszönő igazgató eddigi munkáját, amelyet a város korábban egy emléklappal ismert el. Az új igazgató, Szabó Tibor tegnap átadta a társulat búcsúajándékát is: azt a jelmezt, amelyet Jordán Tamás az első előadáson, a 9700-ban viselt. A barna házmesterköpenyt az alkotócsoport minden tagja aláírta.

Trokán Péter és Jordán Tamás (Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház)

Kiemelt kép: Jordán Tamás és Szabó Tibor (Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)