Közel száz évet felölelő, majdnem négyszáz tételt számláló gazdag aukciós anyaggal jelentkezik a Múzeum Antikvárium 41. árverése. Babits Móricz Zsigmondnénak dedikált verses kötetétől József Attila Medvetáncának első kiadásán át egészen Weöres Sándor dedikált példányáig számos 20. század eleji írónk, költőnk jelentős művére licitálhatnak az érdeklődők a december 1-jei aukción a budapesti Kossuth Klubban vagy az online térben.

A Múzeum Antikvárium téli árverésén kalapács alá kerülnek Ady Endre, Füst Milán, Hajnóczy Péter, Illyés Gyula, Kassák Lajos, Kertész Imre, Márai Sándor, Pilinszky János és Radnóti Miklós művei. Az aukció egyik tétele a 17 éves Jókai Mór versfordításának kézirata lesz, melyet a későbbi író iskolatársának ajánlott Jókay Móric aláírással, és amit 44 évvel később mint Jókai Mór erősített meg. Egy szerencsés licitáló Rejtő Jenő A megkerült cirkáló című kalandregényének rendkívül ritka első kiadásával is gazdagodhat. Természetesen nem csak az irodalombarátok számára nyújt élvezetes böngészést az antikvárium aktuális árverése, amely ritka folyóiratokkal, Budapesttel és a Balatonnal kapcsolatos különlegességekkel, utazási és vadászati témájú kiadványokkal, valamint gasztronómiai csemegékkel is várják az érdeklődőket. Az aukciós anyag legérdekesebb tételei között egyaránt megtalálhatóak régi térképek és látképek, valamint fotók és kéziratok, melyek közül az egyik legjelentősebb egy kézzel színezett, nagyméretű litográfia, amely a Lánchíd egyik első hiteles ábrázolása, és hazai árverésen mostanáig még nem szerepelt. A másik ritkaság a kiegyezés utáni első, Szent István-napi körmenet litografált ábrázolásának emléklapja.

A fotók sorában megtalálható a Notre Dame tornyát csodáló Radnóti Miklós portréja, mely valódi kuriózum, hiszen soha sehol nem publikálták ezt az amatőr felvételt a költőről; de a tételek között megtalálható Szendrey Júlia három gyermekével egy korabeli vizitkártyán. A kéziratok bőséges választékának különlegessége az árverés legrégebbi darabja, egy 1296-ban kelt, pergamenre írt szerződés, melyben egy magyar gyökerekkel bíró olasz család birtokmegosztási ügyeit jegyezték le. Az árverés legmagasabb kikiáltási árról induló tétele egy magyar nyelvű, Gönczy Pál kartográfus munkáját dicsérő földgömb és éggömb, melyek 1897-ben készültek. Az eredeti állványokon nyugvó, szinte kifogástalan állapotú éggömbből az árverési darabon kívül csupán egyetlen ismert példányt, míg a földgömbből csak néhány, közgyűjteményben fellelhető darabot tart számon a szakirodalom.

Az aukció anyaga november 29-ig megtekinthető a Múzeum Antikváriumban, online pedig itt érhető el a katalógus.

Kiemelt kép forrása: Múzeum Antikvárium