Október 15-én, szombaton mutatják be a Fővárosi Nagycirkuszban a Jókai Mór novellája alapján készült Melyiket a kilenc közül? című összművészeti előadást, amely január 8-ig több alkalommal is műsorra kerül.

A Fővárosi Nagycirkusz egy összművészeti produkcióval segít ráhangolódni az ünnepekre: a Jókai Mór Melyiket a kilenc közül? című novellája alapján készült karácsonyi mesében harmonikus szinergiában jelenik meg a cirkuszművészet, a zene, az ének, a színház-és a bábművészet. Fekete Péter rendezésében és Rátkai Erzsébet érdemes művész jelmezeivel egy varázslatos világba csöppenünk, ahol a legfontosabb értékek kelnek életre a cirkusz-és a társművészetek által. János mester szerepében Szomor György színművész látható, a Szomszédot Faragó András és Dancs János színművészek alakítják. A Fővárosi Nagycirkusz évekkel ezelőtt, többször is műsorra tűzött Lúdas Matyi a cirkuszban című első, saját összművészeti darabjához hasonlóan a Melyiket a kilenc közül? című előadás is bővelkedik látványos díszletelemekben. Feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, óriási legyezők a szereplőkre applikálva, amelyeken mozgóképek elevenednek meg, vagy éppen különleges forgó londzsokban alászálló angyalok. A darabhoz Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente dramaturg saját dalokat írtak, melyek közül több orgonán csendül majd fel.

A családi előadásban többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget emberfeletti műsorszámaikkal. Fellépnek többek között a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, Dmitry Chernov zsonglőr, a mexikói Medel Family, valamint a Kirichenko Acrobats tagjai, Wolfgang Lauenburger bájos kutyusaival, Ádám Rudolf lovaszsonglőr, Novákovics Noémi kötéltáncos, Ádám Henrik pedig szédületes magasdrót produkciójával kápráztat el mindenkit.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Melyiket a kilenc közül? sajtótájékoztatójáról (Fotó: Urbán Ádám/ Fővárosi Nagycirkusz)