Hat hölgy feszülten koncentrálva fura tornagyakorlatokat végez egy dobogón, miközben nyugtató zene szól a hangszórókból, a hátuk mögé pedig egy idilli zöld legelő van kivetítve – így kezdődik a Pesti Magyar Színház szeptemberben bemutatott darabja, a Naptárlányok.

A Tim Firth által jegyzett Felül semmi című filmből Deres Péter készítette a színpadi adaptációt. A dramaturg nagyon jó érzékkel nyúlt a történethez, csak olyan szálakat hagyott ki, amik a sztori egészéhez nem adtak sokat hozzá, bizonyos részek viszont nagyobb hangsúlyt kaptak, főleg a cselekmény mögötti motivációk bemutatása.

Tahi József és Igó Éva (Fotó: pestimagyarszinhaz.hu)

A Yorkshire-ben található Knapley városka nőegyletének gyűlésein semmi izgalmas dolog nem történik. A hölgyek előadásokat hallgathatnak a keresztszemes hímzésről, a befőzésről, vagy a brokkoliról, jótékonysági vásárokra készülnek, és minden évben kiadnak egy unalmas naptárat, amin általában a környék természeti kincsei láthatók. Ám ez az év más. Annie (Igó Éva) férjét, Johnt (Tahi József), leukémiával diagnosztizálják, és hiába minden orvosi segítség, hamarosan meghal.

Christine, (Hegyi Barbara) a nőegylet renitens hangadója próbál könnyíteni barátnője gyászán. Felveti, hogy vegyenek egy új kanapét a kórházba a régi kényelmetlen darab helyett, amelyen John kezelései alatt üldögéltek. A csavar a történetben az, hogy ehhez egy akt naptár bevételeiből szeretne pénzt szerezni, amelyhez a knapley-i hölgyek állnának modellt.

Hegyi Barbara (Fotó: pestimagyarszinhaz.hu)

Meglepő módon Annie azonnal igent mond az ötletre, mivel az egész akció Johnról szól. Cora (Udvarias Anna), Jessie (Bede-Fazekas Anna) és Celia (Soltész Bözse) sem hezitálnak sokáig, ám Ruth-ot nem tudja még Chris sem meggyőzni. Tóth Enikő alakítja a férjét imádó, kicsit elveszett asszonyt, aki meghunyászkodik mindenki előtt, csak hogy elkerülje a konfliktusokat. Nagyon meglepő a művésznőt slampos melegítőben és kinyúlt pulóverben látni, hiszen rá legtöbbször díva szerepekben gondolnak a rendezők, de ezzel az alakítással egyértelműen felhívja a figyelmet a sokoldalúságára.

A fotózás előtt pillanatok (Fotó: pestimagyarszinhaz.hu)

Mire minden elkészül a fotózáshoz, addigra természetesen Ruth is beadja a derekát, és innen kezdődnek a darab legviccesebb jelenetei. Ugyanis a hat kiváló színésznő vállalta, hogy a színpadon, a lényeget természetesen mindenféle ötletes trükkel kitakarva, élőben eljátssza az aktfotózást. Parádés minden egyes jelenet, ami a rendező találékonyságát dicséri. Tallós Rita egyébként nem először nyúl nagyon női témához kifejezetten elegánsan, évek óta sikerrel fut az Orfeumban az Anyád kínja című előadása, mely az anyaság árnyoldalait mutatja be nagyon jó humorral.

Tallós Rita (Fotó: Zsigmond László)

A második felvonásban a dráma kerül előtérbe. A hirtelen jött népszerűséget kibírja-e Chris és Annie barátsága? Mi a fontosabb számukra, a naptár sikere, vagy segíteni azokon a hozzátartozókon, akik szintén gyászolják betegségben elhunyt szeretteiket? Chris képes lesz-e rendbe hozni az utóbbi időben viharos házasságát? Annie-nek sikerül-e feldolgoznia John elvesztését? Igó Éva és Hegyi Barbara a darab végére minden kérdésünkre választ adnak, és úgy távozhatunk a színházból, hogy a felhőtlen szórakozás mellé néhány elgondolkodtató mondatot is kapunk.

Igó Éva és Hegyi Barbara (Fotó: pestimagyarszinhaz.hu)

Sőt, még egy útravaló beszerzésére lehetőségünk van, mivel a darabban játszó színésznők valóban készítettek egy naptárat Semsei Eszter fotóművész közreműködésével, melyet a darab szünetében meg is lehet vásárolni. A Pesti Magyar Színház a bevételeket teljes egészében a Semmelweiss Egyetem Onkológiai Központjának Rehabilitációs Osztályának ajánlja fel, így a szórakozás mellett tehetünk egy fontos ügyért is, már csak ezért is #menjetekszinhazba.

A színésznők a megvásárolható naptárral (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Semsei Eszter