A jazz az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb zenei műfaj, noha nem olyan régen keletkezett: eredete a 19. század végére vezethető vissza, New Orleans afro-amerikai közösségeitől származik, gyökerei többek között a bluesban és ragtime-ban rejlenek. Az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté és meghatározó zenei stílussá a világban. Mivelhogy egyik legfontosabb jellegzetessége az improvizáció és jellemzője más irányzatok stílusjegyeinek beépítése, így történelme során folyamatosan változott, alakult. Magyarországon az 1910-es években ütötte fel a fejét először, 1926-ban pedig megnyílt az első iskola, majd a harmincas-negyvenes években nyugati mintára megalakultak az első hazai big bandek is. Az azóta eltelt évtizedekben a zsáner hazai szerelmesei egyre többször szívhatták magukba a jazzmuzsikusok művészetét, és kaphattak képet arról, hol tart éppen a folyton mozgásban lévő jazz. Ezen hagyományteremtő- és megőrző előadásoknak ad otthont többek között a Klebelsberg Kultúrkúria is, amelynek kezdeményezése, a Klébi Jazz Klub keretén belül három különleges koncert is várja majd az érdeklődőket a következő hónapokban.

Elsőként Kollmann Gábor Quintet lép majd színpadra, amely a mainstream jazz gyökereiből építkezik 2017 óta. A zenekar tagjai számos formációban felléptek már korábban, ezúttal viszont a jazz egyik alapkövének számító kvintett felállásban láthatja őket a közönség, amelyben ritkán hallhatjuk őket, így ez teszi igazán különlegessé a közelgő produkciót. A Kollmann Gábort (szaxofon), Bér Zsoltot (trombita), Csányi Zoltánt (zongora), Hárs Viktort (bőgő) és Sramkó Jánost (dob) felvonultató banda zenei repertoárja olyan alkotók világához áll a legközelebb, mint Freddie Hubbard, Cannonball Adderley, Woody Shaw és Charlie Parker, de természetesen nagy hatást tett rájuk Miles Davis és Phil Woods is. „A jazz quintet számomra mindig ünnepi alkalom. Magával ragadó, ízig-vérig jazz zene. Egyszerre vagyok hallgató és előadó” – mondta el korábban Kollmann Gábor, aki csapatával március 11-én, pénteken, 19:00 órától fogja elkalauzolni a jelenlévőket a jazz világába.

Kollmann Gábor Quintet (Fotó: sarospatak.hu)

Őket követi április 9-én, szombaton, szintén 19:00 órától a Nagy János Trió, amely szakít a hagyományos felállással, és bár a billentyűs hangszer (Nagy János Yancha) és a dob (Joubert Flóra) megmarad, de a bőgős helyét egy hegedűművész, Frankie Lato vette át. Az Erkel-díjas zeneszerző triójának legutóbbi lemeze decemberben jelent meg 50 címmel, a Gramy Records gondozásában, amelynek megteremtésében olyan neves vendégművészek vettek részt, mint Dominique Di Piazza basszusgitáros, Mike Stern szólógitáros és Gereben Zita énekes. “Frankie Lato és jómagam 2021-ben lettünk 50 évesek, innen a lemez címe. Zenénkben a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a „rosszalkodásra” törekszünk. Nem emlékszem, mikor akartam zenész lenni, mikor kezdődött. Azt tudom, hogy a tipikus mi leszel, ha nagy leszel kérdésre először zenebohóc volt a válaszom. Szóval a zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette. Bármennyire is komolyan veszem, és ez tölti ki az életem, ha kell, bármikor elviccelem” – árulta el a zenekar névadója, ezek alapján pedig a résztvevők számíthatnak némi játékosságra a koncerten.

Nagy János Trió (Fotó: YouTube/Nagy János Yancha)

Végül május 12-én, csütörtökön 19:00-es kezdéssel Oláh Krisztián Quartet invitálja egy különleges utazásra a publikumot előre mutató kompozícióival. Noha a zenekar programja a rangos elismerésekkel rendelkező művész saját szerzeményeire épül, azonban a tagok remekül improvizálnak, ezáltal a produkció szerves részét képezi a spontán és kollektív rögtönzés is. A kvartetthez hozzáteszi tehetségét ifj. Oláh Kálmán (szaxofon), Orbán György (nagybőgő) és Serei Dániel (dob) is, de a szíve-lelke egyértelműen Oláh Krisztián, aki az utóbbi években sikert sikerre halmozott. Az ifjú zongoravirtuóz mindössze húszévesen lett a 2015-ös Montreux-i Jazzfesztivál 3. helyezettje, ezt követően pedig egy kéthetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel koncertezhetett együtt, mint Kurt Rosenwinkel, Al Jarreau, Nils Petter Molvær és Joe Sanders. A rá következő években aztán kiérdemelte a Junior Prima- , a Creative Art -, az Orszáczky-, és a Gramofon-díjat is, hogy 2018 decemberében első magyar zenészként egy még nagyobb megtiszteltetés érje: meghívást kapott ugyanis a világ legjobbjait felvonultató, amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére. Az Oláh Krisztián Quartet 2020 februárjában rukkolt elő az első, csak saját kompozíciókat tartalmazó At The Back of My Mind című albumával. „Zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztraktritmikája” – vázolja fel a ránk váró élményeket az esemény adatlapja.  

Oláh Krisztián Quartet (Fotó: Magyar Zene Háza)

A Klébi Jazz Klub részeként tehát három hónapon keresztül három különböző zenekar (Kollmann Gábor Quintet, Nagy János Trió, Oláh Krisztián Quartet) készül felejthetetlen jazz-pillanatokat szerezni a hallgatóságnak, bemutatni a műfaj sokszínűségét, dallam- és stílustapadást okozni. Jegyek már kaphatók a Klebelsberg Kultúrkúriában személyesen vagy elektronikusan a Jegy.hu-n.

Kiemelt kép: Nagy János Yancha (Fotó: YouTube/Szaloky Béla), Oláh Krisztián (Fotó: Patrona Hungariae), Kollmann Gábor (Fotó: Kortárs Online)