Június 16. és szeptember 17. között látogatható a Műcsarnok Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa című kiállítás, amely a patafizika témájához kapcsolódó hazai és európai képzőművészetbe nyújt betekintést, különös tekintettel Alfred Jarry diákcsínyből rémbohózattá fejlődött Übü király című drámájának képzőművészetre gyakorolt hatására.

A patafizika a világ kifordított, képzeletbeli megoldásainak (ál)tudománya, amely Jarry francia drámaírótól származik, akit ma a színháztudomány az abszurd dráma ősatyjaként tart számon. Az író azonban nemcsak a színházművészetre, hanem a századforduló szimbolistáira és a 20. század első felének legnagyobb avantgárd alkotóira is nagy hatással volt: Bonnard, Toulouse-Lautrec, Rousseau, Picasso alkottak általa inspirálva, majd az 1948-ban létrejött, a patafizikának rendszert és folytonosságot adó, jórészt titokban tevékenykedő nemzetközi Patafizikus Kollégium révén óriási tábora alakult ki a patafizikával foglalkozó alkotóknak. A Kollégium vezetői olyan személyek közül kerültek ki, mint Boris Vian, Raymond Queneau, Eugéne Ionesco, de közöttük találjuk Marcel Duchamp-ot, Joan Mirót, Max Ernstet, Jean Dubuffet-t, Maurits Cornelis Eschert és Umberto Ecót is.

A június 16-án nyíló tárlat négy szekcióra bontva mutatja be Jarry és a patafizika hatását, a történeti kontextustól napjainkig. Az első a patafizika és az avantgárd kapcsolatát vizsgálja a 20. század első felében, reprodukciók segítségével mutatja be Jarry jelentőségét, az Übü dráma létrejöttének körülményeit. A második szekció a hazai színházi Übü király előadásokhoz kapcsolódó különleges vizuális elemekről mutat be válogatást az 1970-es évektől napjainkig. Olyan sajátos képzőművészeti értékkel bíró plakátokat, díszletterveket, jelmezeket, kiadványokat, bábokat sorakoztat fel, amelyek messze túlmutatnak a megszokott színházi vizualitáson, és sokszor önálló, patafizikus alkotásokként is értelmezhetők. A harmadik szekció a patafizika jelenkori nemzetközi szerelmeseinek alkotásaira fókuszál, a negyedik pedig a patafizikával foglalkozó hazai művészek alkotásaiból válogat, akiknek munkáiban az abszurd, a groteszk, az irónia és a hatalmat kijátszó láthatatlan szembeszállás nyilvánul meg. 

A kiállítás kurátora: Garami Gréta.

Kiemelt kép: Biciklis Alfred Jarry Corbeilben, 1898 (Forrás: Műcsarnok)