Már kapható a könyvesboltokban Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Hosszúlépés Budapesten – Séták, titkok, történetek című kötete, amely a népszerű hosszúlépés.járunk? program mintájára 4 sétával vezeti keresztül az olvasót a fővároson, hogy az megismerhesse azokat a tarkabarka, nagyon vidám vagy nagyon szomorú, cigaretta-, vágott liba, parfüm és pincedoh, de összetéveszthetetlenül Budapest-szagú sztorikat és (anti)hősöket, amelyektől Budapest az, ami.

Koniorczyk Borbálát és Merker Dávidot egyaránt az urbanisztika, a szociológia érdekelte, ezt tanulták belföldön és külföldön, és kamatoztatták itthon, egyetemi katedrától az önkormányzati szféráig. Együtt alapították meg városi sétaszervező cégüket 2013-ban: a hosszúlépés.járunk? közel 8000 sétájából több százat vezettek már saját maguk. Rendszeresen írnak, nyilatkoznak, szakértenek a főváros múltjáról, jelenéről, híres nőiről. A „város a vérükben van”: első közös könyvük, a Hosszúlépés Budapesten oldalairól visszaköszön a közös évek tapasztalata és tudása, és rajongásuk közös tárgya, Budapest színes-szagos világa.

A nagy sikerre való tekintettel 2022 őszén vadonatúj sétakönyv megjelenését tervezik, újabb négy különleges útvonallal. A Hosszúlépés a körúton túl a belvároson kívüli, de nem kevésbé izgalmas helyeket mutat be. Egy II. világháborús karácsonyon kezdődő budai séta, a nemzetek és etnikumok budapesti olvasztótégelyeként ismert VIII. kerület és két, elsősorban gyárairól nevezetes városrész, Weiss Manfréd Csepelje és a magyar Birminghamnek is tekinthető iparváros a városban, Újpest is helyet kap könyvben. 

A könyvek a 21. Század Kiadó gondozásában jelennek meg. 

Kiemelt kép: Pillanatkép egy Hosszúlépés sétáról (Fotó: hosszúlépés.járunk?)