Ma ünnepli 45. születésnapját Járai Máté, Jászai Mari-díjas színész.

Járai Máté 1978. október 15-én született Budapesten. Toldy Mária tanítványa volt a Vasutas Zeneiskola musical szakán 1997-től 2000-ig, 1998-1999-ben már a Veszprémi Petőfi Színháznál játszott. A Szegedi Nemzeti Színház művésze volt 2005 és 2010 között, majd egészen 2021-ig a Győri Nemzeti Színház alkotóközösségét erősítette. Jelenleg a Kecskeméti Katona József Színház társulatának tagja.

Könnyedebb és ifjúsági darabokban is feltűnt, mint például A miniszter félrelép, vagy a nemrég bemutatott Ne most, drágám!, de láthattuk az Alice Csodaországban Nyuszi uraként is. Számos musicalben játszott, többek közt A dzsungel könyvében vagy a Csoportterápiában, de drámai oldalát is megcsillogtatta az Egerek és emberekben.

Nagy Sándor, Horváth Alexandra és Járai Máté (Fotó: Góg Zsolt/Kecskeméti Katona József Színház)

Színházi szerepei mellett filmekben és sorozatokban (Hacktion: Újratöltve, Fapad, Munkaügyek, A mi kis falunk, Egynyári kaland, 200 első randi) is találkozhattunk vele, a 2023-as websorozatban a Marsra magyar!-ban, vagy a Dobó Kata rendezte El a kezekkel a Papámtól! című mozifilmben. 2020-tól 2023-ig az RTL Reggeli műsorvezetője, de feleségével látható volt a Nyerő párosban is, a Konyhafőnök VIP című műsorban pedig kulináris készségei megmérettetéséért szállt versenybe.

Munkásságát 2014-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, a Győri Nemzeti Színházban elnyerte a Kisfaludy-díjat, 2015-ben pedig Kardirex-díjban részesült.

Kiemelt kép: Járai Máté (Fotó: Farkas Norbert / 24.HU)