Ma ünnepli 50. születésnapját Janza Kata EMeRTon-díjas magyar színésznő, musicalénekes. 

Janza Kata Budapesten született 1972. augusztus 3-án. Már az általános iskolás éveiben a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának tagja volt, majd 1990-ben érettségizett a Veres Péter Gimnázium olasz szakán. Egy évvel később a Bergendy Szalonzenekar női szólistájaként szórakoztatta a közönséget, tehetségét a következő években az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti döntőjének ötödik helyezése és a Rádió Sztárkereső versenyének győzelme is hirdette. 1997-ben végzett a Gór Nagy Mária Színitanodában, színészi pályafutását a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál kezdte, majd a Budapesti Operettszínház társulatához szegődött és erősíti a mai napig azt, ahol a 2004/2005-ös évad musical színésznőjének is választották. Tagja a teátrum művészeiből alakult Operett Angyalai nevű formációnak is. A következő hónapokban látható lesz többek között a Szeged Szabadtéri Játékokon (Chicago), a Budapesti Operettszínházban (Musicalmesék), illetve a Kálmán Imre Teátrumban (A Pendragon-legenda) is. 

A színházba járók olyan világhírű zenés darabokban láthatták őt az évek, évtizedek során, mint az Elfújta a szél, az Elisabeth, a Jézus Krisztus szupersztár, a Jekyll és Hyde, a Mágnás Miska, a West Side Story vagy éppen a Rómeó és Júlia – az utóbbi Capuletnéje talán a legismertebb szerepe mind közül. Emellett felbukkant filmekben (A zöld torony, Casting minden) és sorozatokban (Kisváros, Barátok közt), valamint szinkronizál (például A hercegnő és a békában) is, de a színészet mellett az örök szerelem számára az éneklés, amelyet számos album és rajzfilm (Aladdin, Az oroszlánkirály) bizonyít. 

Munkássága elismeréseként 1996-ban az év musical énekesnőjének választották (EMeRTon-díj), majd 2006-ban az évad musical színésznője lett (Súgó Csiga díj), 2011-ben pedig kiérdemelte a Magyar Toleranciadíjat. Isten éltesse még sokáig!

Kiemelt kép: Janza Kata (fotó: Ambrus Marcsi)