Januártól folytatódik a Dinyés Dániel és Göttinger Pál által létrehozott Operabeavató: a legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő sorozat Mozart Szöktetés a szerájból című művét elemzi.

Az Operabeavató 2013-ban az Ördögkatlan Fesztiválon indult hódító útjára, majd a Katona József Színház Kamrájában futott teltházzal, 2018-tól pedug a 6SZÍN adott otthont a Delta Produkció égisze alatt létrejött produkciónak. Az elmúlt években terítékre került a Figaro házassága, a Cosi fan tutte, a 2021 decemberében véget érő Don Giovanni-sorozat után pedig a Mozart-ciklus záró etapja a Szöktetés a szerájból lesz, amellyel 2022. január 17-étől évad végéig, vagyis nyárig foglalkozik majd az Operabeavató csapata, a budapesti előadásokkal párhuzamosan a Szegedi Nemzeti Színházban is. A nézőket az ötletgazda Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen beavatókhoz estéről estére a hazai operajátszás legelismertebb művészei társulnak.

Mozart 1781-es daljátéka nem titkoltan azzal a szándékkal íródott, hogy a zeneszerző lenyűgözze vele az osztrák császári udvart és elnyerje egész Bécs, valamint a legfelsőbb körök tetszését, hogy ezzel az operaírás csúcsára pozícionálhassa magát. Mozart ezzel a művével akart feltűnni és célja az volt, hogy megmutasson benne mindent, amit tud. A kamaraéneklés alappéldájaként emlegetett mű látványos áriákkal és vígjátéki szituációkkal, virtuóz stílusban, kimondottan a szórakoztatásért készült. Témája korának divatos humorforrása, a törökök.

Dinyés Dániel az Operabeavató előadásán (Fotó: Delta Produkció)

Dinyés Dániel zenei vezető választása nem véletlenül esett pont erre az operára, amely Mozart korai zeneszerző korszakához köthető, hiszen mint mondja: „Rendkívüli módon szórakoztat a zeneszerzői kivagyiság mozarti megnyilatkozása. Ebben az operában minden egyes sarokban van valami olyan csel, amivel a szerző azt akarja megmutatni, amit csakis ő tud. Kevésbé dramatikus mű, mint a Figaro házassága, vagy a Don Giovanni. Még nem a színpadi szerző Mozartot ismerjük meg benne. A Szöktetés a szerájból egy sokkal inkább zenei központú történet, amivel zenészként – éppen ezért – nagyon jó foglalkozni. Olyan kihívásokat támaszt, amiket későbbi munkái során a jelenetek működése, a színpadi igazságok létrejöttének érdekében elengedett. Ebből is látszik, hogy Mozart milyen jó zeneszerző, hiszen a színháziság érdekében képes volt elengedni azt, hogy megmutassa milyen jó is ő. A Szöktetésben azonban a tisztán zenei dolgokkal lehet foglalkozni. Elképesztően nagy kihívás és ugyanennyire szórakoztató is.”

A Szöktetés a szerájban így méltó zárása lesz az elmúlt évek Mozart-sorozatának, mielőtt a következő évadban egy másik nagy szerző művéhez fog hozzá az Operabeavató csapata, amelynek a bejelentése a nyáron várható. Az új előadások január 17-étől minden hónapban két alkalommal láthatók a 6színben, 2022-ben többek között Bucsi Annamária, Cseh Antal, Ferenczy Orsolya, Gábor Géza, Horváth István, Kolonits Klára, Kovács István, László Boldizsár, Nánási Helga és Tötös Roland lesz Dinyés Dániel zenei vezető és Göttinger Pál rendező segítségére.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Operabeavató előadásáról, középen Göttinger Pál (Fotó: Delta Produkció)