Januárban, közel kétévnyi kényszerszünet után visszatér a Futótűz a Radnóti Színház színpadára. Wajdi Mouawad itthon is nagy sikerrel játszott drámája január 25-én és 26-án lesz először látható élőben újból.

A Futótűz egy nyomozás története: Nawal a halála után végrendeletben adja gyermekei tudtára, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Jeanne és Simon először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. Saját gyökereik nyomába erednek. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és hallgatásba.

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező. Gyerek volt még, amikor a családja Franciaországba menekült a libanoni háborúk elől, majd később átköltöztek Kanadába – ennek hatására Mouawad munkásságában a legfontosabb témák a történelmi traumák és azoknak a családokra gyakorolt hatásai. A kanadai szerző a 2000-es évek közepén robbant be a nemzetközi színházi világba, Futótűz című darabjával pedig világhírűvé vált. A dráma számos színházi díjat elnyert, 2010-ben pedig film készült belőle Felperzselt föld címmel, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotásért járó Oscar-díjra is jelöltek.

László Zsolt a Futótűz című előadás felvételekor (Fotó: Dömölky Dániel)

A Futótűz című darabot itthon 2017. január 7-én mutatta be a Radnóti Színház Alföldi Róbert rendezésében, aki ekként nyilatkozott a történetről: „Nekem az a legmegrázóbb ebben a darabban, hogy a különböző emberi sorsok mögött milyen történetek vannak, és hogy minden embernek van olyan története, amit nehezen mond el, mert fél attól, hogy szembenézzen vele – mert fél attól, hogy elhangozzanak ezek a történetek. A darabban erősen jelen van egy vonulat, amely a szóról, a szó mágiájáról, a beszéd létfontosságáról szól: arról, hogy mondani, és mondani, és mondani kell a történeteket. Mondani azt, ami történik velünk.”

Az előadás hamar a Radnóti Színház egyik legsikeresebb produkciójává vált, a közönség és a kritikusok elismerését is kivívta. A 2018/2019-es évadtól kezdve – a színház melletti társasház felújításai miatt a színpad egy részét „elvették” – az Ódry Színpad adott otthont az előadásnak, egészen a koronavírus miatti kényszerlezárásokig. A Futótűz így közel két év után tér vissza bemutatója helyszínére, némileg módosított díszlettel, és részben új beállókkal. Vilmányi Benett szerepét (Simon Marwan) Nagy Márk veszi át, a Lovas Rozi által játszott Sawdal karakterét pedig Bánfalvi Eszter ölti magára egy időre. Mellettük László Zsolt, Martinovics Dorina, Kováts Adél, Csomós Mari, Sodró Eliza, Pál András, Schneider Zoltán, Rusznák András, Csarnóy Zsuzsanna, Martin Márta és Gazsó György lesz látható az előadásban.

Csomós Mari és Lovas Rozi a Futótűz című előadás felvételekor (Fotó: Dömölky Dániel)

A Futótűzről augusztusban felvétel is készült, amelyet legközelebb december 25. és 28. között lehet megtekinteni az eSzínház oldalán, így azoknak is láthatják a darabot, akiknek a távolság vagy az időpont miatt nincs erre módjuk – ráadásul itt még Lovas Rozival Sawdal szerepében.

Kiemelt kép: Csomós Mari és Kováts Adél a Futótűz című előadás felvételekor (Fotó: Dömölky Dániel)