Január 11. és 17. között a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai közé tartozó Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál immár 14. alkalommal kerül megrendezésre Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában, az egész évben üzemelő Fővárosi Nagycirkuszban. A fesztiválon a világ legjobb artistaművészei, kulturális csemegék és szakmai konferenciák várják az érdeklődőket.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. Az akkori igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi László, Eduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany, magyar származású cirkuszigazgató. A világ legjobbjai közé tartozó rangos, nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek idén négy kontinensről érkeznek, hogy összemérjék egymással kimagasló tudásukat, és bemutassák a magyar közönségnek a cirkuszművészet sokszínű művészeti értékeit. A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el: több mint 20 országból több, mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és művészeti vezető érkezik a cirkuszművészeti seregszemlére.  A cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik szintén díjazzák az általuk legjobbnak ítélt artistaművészeket.

Pillanatkép a 14. Budapest Cirkusz Fesztivál sajtótájékoztatójáról (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

A 2022 januárjában megrendezésre kerülő fesztivál nulladik napján, január 11-én 19 órától a Művésztelepen a Circustheatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek keretében Shakespeare klasszikus színpadi műve elevenedik meg a cirkuszban. Január 12-én 17 órától kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Január 14-én 13 órától az ígéretes magyar artistatehetségek mutatkoznak be a Newcomer Show keretében.  A XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én egy nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A fesztivál műsorvezetője Kelly Endrész Bánlaki lesz, aki többgenerációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész és Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja.

A fesztiválhoz két tudományos program is kapcsolódik. Január 11-én, a Cirkuszépületek Európában című nemzetközi tudományos konferencia keretében, neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti konferenciát a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában, amely 10 órától egy, a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető cirkuszépület történeti kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. A középpontban az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának, átalakulásának, funkcióváltásának, pusztulásának és megújulásának folyamatai, kérdései állnak. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók, közgyűjteményi szakemberek több nézőpontból mutatják be a cirkuszépületek helyét és szerepét az európai építészetben, a cirkuszépületek sajátosságait a szórakoztatóipar és az előadóművészet jellegzetes építészeti kultúrájával összefüggésben.

Pillanatkép a 14. Budapest Cirkusz Fesztivál sajtótájékoztatójáról (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

Január 13-án 10 és 13 óra között pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben címmel rendeznek tudományos és módszertani konferenciát. Az esemény fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a magyar oktatási rendszert hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni a cirkuszpedagógia.

Kiemelt kép: Pillanatkép a 14. Budapest Cirkusz Fesztivál sajtótájékoztatójáról (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)