A Jászai Mari Színház is folytatja előadásainak streamelését, az új évet pedig három nem akármilyen közönségkedvenccel indítja.

Január 15. és 17. között William Shakespeare egyik leghíresebb komédiáját, a Vízkereszt, vagy amit akartok című előadást nézhetik meg az érdeklődők. Az első ránézésre könnyed semmiségnek tűnő darab utazásra invitál a szerelem mélységeibe, és rámutat az emberi csalfaság megannyi megtestesülésére. A történet egy kitalált szigeten, Illyria partjainál játszódik, ahol Viola és fivére hajótörést szenvednek. A lány halottnak hiszi testvérét, ezért egyedül indul útnak férfiruhába öltözve, és Orsino herceg szolgálatába szegődik. A lány persze beleszeret Orsinoba, akinek azonban a csodaszép Olíviáért dobog a szíve. A szerelmi szálak természetesen tovább bonyolódnak, ami számtalan komikus pillanatra ad okot. Shakespeare komédiája Nádasdy Ádám fordításában, Hargitai Iván rendezésében került a Jászai Mari Színház színpadára. Az online előadásban szerepel: Szabó Emília, Danis Lídia, Mihályfi Balázs, Végh Péter, Megyeri Zoltán, Schruff Milán, Bakonyi Csilla, Dévai Balázs, Kardos Róbert, Jaskó Bálint, Kaszás Mihály, Maróti Attila, Mihály Csaba, Pásztor Gábor és Kovács Olivér.

Január 22. és 24. között egy igazi kortárs klasszikus kerül terítékre: Spiró György Az imposztor című drámája Major Tamás számára készült, aki halála előtt el is játszotta a főszerepet a darab ősbemutatóján 1983-ban a Budapesti Katona József Színházban. A komédia egy vilnai színházban játszódik, ahol éppen legújabb bemutatójukra, a Tartuffe-re készülnek az alkotók. Főszereplőjük, Bogusławski azonban nem jelenik meg a próbákon. A társulat mégis elkezdi a munkát, ám váratlanul megérkezik egy idegen… A történet betekintést nyújt egy színházi próbafolyamat világába és egy olyan társulat életébe, ami kicsit sem olyan önfeledt, mint ahogyan azt a látszat mutatja. A darab Szikszai Rémusz rendezésében látható, az online előadás során pedig színpadra lép: Fodor Tamás, Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Lapis Erika, Dévai Balázs, Danis Lídia, Kardos Róbert, Bajcsay Mária, Szabó Emília, Maróti Attila, Végh Péter, Mikola Gergő, Honti György, Király Attila, Mihály Csaba, Baksa Imre, Széles Tamás és Bakonyi Csilla.

Az év első hónapját egy nyolcadik kerületi tündérmese zárja majd. Január 29. és 31. között Molnár Ferenc Hamupipőke átirata, Az üvegcipő című vígjáték lesz műsoron. Szabó Irma élete látszólag semmiben nem hasonlít Hamupipőkéjéhez: egy panzióban dolgozik cselédlányként, ahol nem segítik őt sem kisegerek, sem egy tündérkeresztanya és üvegcipellője sincsen. Ám van egy gonosz mostohája és egy „királyfija” az édes-mérges asztalos, Sipos Lajos személyében. „Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége.” – írja az előadás színlapja. A Czukor Balázs által színpadra állított előadásban színpadra lép: Kardos Róbert, Bakonyi Csilla, Szakács Hajnalka, Töreky Zsuzsa, Figeczky Bence, Honti György, Pásztor Gábor, Lass Bea, Maróti Attila, Tóth Rita és Grisnik Petra.

Mindhárom előadásra a jegy.hu értékesítési felületen lehet jegyet váltani, ahol lehetőség van a teátrum támogatását szolgáló támogatói jegy megvásárolására is.

Kiemelt kép: Előadásfotó a Vízkereszt, vagy amit akartok; Az imposztor és Az üvegcipő című előadásból (Fotó: Jászai Mari Színház)