2021 januárjában érkezik az első magyar horrorfilm, a Post Mortem a mozikba Bergendy Péter rendezésében, melynek már a nemzetközi filmvilágban is híre ment.

Bergendy Péter Balázs Béla-díjas magyar filmrendező már többször bizonyította tehetségét a filmiparban: A vizsga című 2011-es filmje legendássá vált a szakmában, míg a Trezor című alkotásáért nemzetközi Emmy-díjra jelölték 2019-ben. Ezek a filmjei leginkább a közönségbarát zsánerfilm műfajában készültek, most azonban nagy fába vágta a fejszéjét, és belefogott az első magyar horrorfilm elkészítésébe. A Post Mortem az I. világháború után, a spanyolnátha idején játszódik, a történet főhőse pedig egy frissen leszerelt katona, Tomás, aki azzal járja a falvakat, hogy halottakról készíti el az utolsó fotójukat a családjuk körében. A produkció a hazai filmekben ritkán használt digitális látványelemekkel dolgozik, a főszerepekben pedig olyan remek színészeket láthatunk, mint Klem Viktor, Hais Fruzsina, Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor.

A Post Mortem a nemzetközi szférában is felkeltette a szakma érdeklődését, olyannyira, hogy a filmet beválogatták az A kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, ami egyben a film világpremierje is lesz. „Az nagyon nagy szó, hogy egy horrorfilm bejut egy A-kategóriás fesztivál fő versenyprogramjába! A film készítése előtt megfogalmazott egyik fontos célunk valósult meg ezzel.” – nyilatkozta Bergendy.

Az első magyar horrorfilm, a Post Mortem 2021 januárjában kerül a hazai mozikba.

Kiemelt kép: Klem Viktor és Hámori Gabriella (Fotó: Intercom)