2022 január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a Magyar Zene Háza.

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza egy ikonikus kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte 2021 legjobban várt új épületei között tartja számon a nemzetközi szakma. A formabontó külső pedig egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával jövő év elején a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé.  „A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épült fel. A 2018 óta tartó, és most lezárult kivitelezésnek köszönhetően a magyar főváros egy, a világelithez tartozó, nemzetközi sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett, ikonikus kortárs épülettel lett gazdagabb, a Városliget pedig megújítva visszakapott egy itt korábban évtizedekig elzárt, rendkívül elhanyagolt állapotú 7000 négyzetméternyi zöldfelületet” – emelte ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Az épület unikális külső megjelenéséhez hasonlóan egyedi belső felépítés párosul: a Magyar Zene Háza összetett zenei-, pedagógiai- és programkínálatát az épület hármas szintfelosztása is tükrözi. A térszint alatti terek a kiállításokéi, itt kapnak majd helyet az állandó és időszaki tárlatok, összesen mintegy 2000 négyzetméteren, illetve itt található az egyedülálló hangdóm is. A park szintje az előadó-művészeté, amely koncerttermeiben és a szabadtéri színpadán nyújt élőzenei programokat, valamint kikapcsolódási lehetőséget a tó melletti kerthelyiségben. Az emeleti szint pedig az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál világos, de jól tagolt tereket: digitális archívum (amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza), multimédiás könyvtár, klub, valamint zenepedagógiai termek várják a látogatókat.

Magyar Zene Háza (Fotó: Liget Budapest)

„Az épület elkészültével párhuzamosan folyamatosan zajlik az állandó kiállítás kivitelezése, amely a jövő január végi nyitást követően az európai, és benne kiemelten a magyar zenetörténet fordulópontjain vezeti végig a látogatókat. A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő, 1000 négyzetméteren felépülő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként egy élményekkel teli történetet járhat be” – mondta el Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője.  A zenetörténeti kalandozás a zene születésének pillanatától indul, majd a magyar népzene gyökereivel folytatódik. Az első fordulópont az írott zene megjelenése, ezt követi a többszólamúság, majd az opera műfajának megszületése. A tárlat kiemelten mutatja be Erkel Ferenc és Liszt Ferenc alkotói egyéniségét, jelentőségét, valamint megjelenik a 20. század is, melynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. De ez a kor egyben az avantgárd zenei kísérletek, az újító törekvések ideje, előtérbe kerül a technológia fejlődésének hatása, a fonográftól a legmodernebb hanghordozókig és az elektromos hangszerekig, amelyek végig kísérik a mindent elsöprő populáris zenei stílusok térhódítását. A tárlat végére pedig eljutunk saját korunkig, ahol egyfajta zenei felhő vesz körül bennünket, karnyújtásnyira. A kiállítást interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével járhatják végig a látogatók. Az audiovizuális élményekhez egy kreatív hangtér is társul, ahol olyan nem hagyományos hangszereket próbálhatnak ki a látogatók, mint a hanggolyópályát, a ritmushajtányt és egy robotzenekart rejtő orgonát is, így azok is zenélhetnek, akiknek nincs hangszeres tapasztalatuk.

Az állandó tárlat mellett különleges élményt nyújt majd a hangdóm: az egyszerre körülbelül 50 látogatót befogadni képes attrakció mintegy 150 négyzetméteren kapott helyet a kiállítóterek mellett. A látogatókat egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a komponált zenéig sokféle hangzó effektust hallunk. A látvány és a hanghatások együtt adják majd az itt vetített kisfilmek szuggesztív élményét. A hangdóm az ismeretterjesztésen túl különböző zenei kísérletekre és művészeti projektekre is alkalmas tér lesz.

Magyar Zene Háza (Fotó: Liget Budapest)

Világszerte is ritkaságnak számít az üvegfalú koncertterem: látványként izgalmas és egyedi, ugyanakkor az akusztikát tekintve óriási kihívást jelent tervezőnek és kivitelezőnek egyaránt. A feladat megoldására azonban egy óriási nemzetközi tapasztalattal rendelkező japán cég vállalkozott, a Nagata Acoustics, amely a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncerttermét és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte. A Magyar Zene Háza akusztikájának kidolgozása során a Nagata Acoustics kezdetektől fogva szorosan együttműködött a tervező Fujimotóval, és innovatív megoldásokkal közelítették meg a kihívást. A nagy, összefüggő üvegfelületek helyett valamivel kisebb és cikkcakk alakban megtört falat hoztak létre, mert így a falnak ütköző hang nem közvetlenül, hanem szétszóródva verődik vissza a felületről, ami homogén hangzást eredményez. A Nagata Acoustics munkatársai a koncertterem elkészültét követően egy héten át végeztek méréseket: a termet először hangosítás nélkül, majd akusztikus hangszerekkel, végül pedig hangosítással is tesztelték. A próbák során megállapították, hogy a terem bármelyik pontján hallgatva ugyanaz a kiváló akusztikai hangminőség szólal meg.

Az első félév programnaptára már összeállt, a koncepció a Ház egészének filozófiájába illik: találkozások, közösségi zenélések, fiatalok felkarolása, különleges hangzás-élmények felfedezése. Az első koncertek január utolsó hétvégéjétől várják majd a nagyközönséget, az internetes jegyelővétel már január elejétől elérhető lesz. Kialakult tematikája és módszertana a rendhagyó zenepedagógiai foglalkozásoknak is, amelyek nap mint nap kiemelt szerepet kapnak majd a Házban: hétköznaponként az iskolásokra, hétvégeken pedig a családokra fókuszálva, számos szórakoztatva tanító zenei élménnyel.

Kiemelt kép: Magyar Zene Háza (Fotó: Liget Budapest)