Január 6-án utoljára lesz látható a Rózsavölgyi Szalonban Székely Csaba Semmit se bánok című darabja, Schneider Zoltán, Elek Ferenc és Sztarenki Dóra szereplésével.

Székely Csabát, saját bevallása szerint, színdarabjai írásakor különösen érdeklik a sorstragédiák, a megtépázott, tönkrement egzisztenciák, illetve bármiféle – családi, társadalmi – hatalmi mechanizmus működése, az emberi manipuláció természetrajza. A Semmit se bánok című színmű a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás. Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősnek azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori Securitat-és tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret? Ha egyszer képes volt beengedni a sötétséget, az benne marad-e örökre? Ha valakit képes megmenteni a borzalmas jövőjétől, megmenti-e saját magát a rémes múltjától?

Jelenet a Semmit se bánok című előadásból (Fotó: Gordon Eszter)

A Semmit se bánok című előadást először 2019 márciusában a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tűzte műsorára, a Rózsavölgyi Szalon produkciója – amelyről nem sokkal a bemutatót követően mi is írtunk – magyarországi ősbemutató volt, melynek premierjét 2019. szeptember 12-én tartották, Sztarenki Pál rendezésében. A darabtemetésre január 6-án kerül sor, aki viszont lemaradna a búcsúelőadásról vagy csak szeretné felidézni a látottakat, az megteheti, hiszen a dráma olvasható a Selinunte Kiadó gondozásában megjelent Idegenek és más színdarabok című kötetben.

Kiemelt kép: Jelenet a Semmit se bánok című előadásból (Fotó: Gordon Eszter)