A Müpa 2021-ben is számos meglepetéssel készült az év utolsó hónapjára, ezzel is segítve a ráhangolódást a közelgő ünnepekre. Karácsony alkalmával azonban még egy ajándékkal kedveskednek a nézőiknek: január 3-ig mindenki számára megnyitják és elérhetővé teszik médiatárukat, amelybe ráadásul hét új, világszínvonalú felvétel is bekerült.

A HD-minőségű felvételek sorát tartalmazó digitális médiatárat január elejéig regisztráció nélkül érhetik el azok, akik az online térben keresnek kikapcsolódást. Többek között megtekinthető Händel Messiása, amely máig a komponista egyik legnépszerűbb műve. A Vashegyi György által vezetett együttesek 2018-as előadásának különlegessége, hogy a mű korai, 1742/43 körüli változatát mutatta be teljes terjedelmében. A produkcióban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar mellett négy kiváló szólista – Szutrély Katalin, Bárány Péter, Komáromi Márton és Najbauer Lóránt – működött közre. A klasszikus zenére fogékony nézőknek ajánlatos megtekinteni a korunk egyik legjobb hegedűművészeként számon tartott Maxim Vengerov a MÁV Szimfonikus Zenekarral adott emlékezetes koncertjét, amelyen a hegedűverseny-irodalom egyik legkedveltebb darabját adta elő.

Pillanatkép a Senior Big Band Nagy-Zene-Kari koncertjéről (Fotó: Hirling Bálint/Müpa)

A könnyedebb műfajok kedvelőinek az egykor Prince turnézenekarát is erősítő basszusgitáros, Ida Nielsen fergeteges, 2019-es koncertje nyújthat felejthetetlen pillanatokat, amelyen a dögös-zúzós számokon túl érzelemdús balladákat is játszott a zenekar. Ugyancsak Prince-hez köthető a könnyűzene egy másik meghatározó alakja, Judith Hill, akinek első lemezénél a művész producerként bábáskodott. Az énekesnő fantasztikus hangjával 2019 tavaszán bűvölte el a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönségét. Szintén könnyed dallamokat és felszabadult hangulatú estét garantál a László Attila vezette nagyzenekar, a Senior Big Band Nagy-Zene-Kari című műsora, amelyben jazzes és swinges lüktetésű dalok hangzanak el olyan sztárok közreműködésével, mint Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Szolnoki Péter.

Végül, de nem utolsó sorban a Müpa digitális médiatárában a táncrajongók is megtalálhatják a számukra kedves előadásokat: a Győri Balett rövid etűdökből felépülő, Wagner és Liszt zenéjére koreografált, PianoPlays című produkciójából a szerelem különböző arcait ismerhetjük meg, míg a Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok címet viselő különleges tánckoncertje a zeneszerző-géniusz szellemét idézi.

A Müpa digitális médiatára az alábbi linken érhető el.

Kiemelt kép: Ida Nielsen (Fotó: Kotschy Gábor/Müpa)