Idén hunyt el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, grafikus és író, a multitalentum Jankovics Marcell, akinek munkássága generációkon hagyta ott a nyomát. Olyan kultikus animációs filmek kapcsolódnak a nevéhez, mint az 1973-as János vitéz, az 1981-es Fehérlófia, a 2002-es Ének a csodaszarvasról és a 2011-es Az ember tragédiája, de nélküle nem lenne ugyanaz a Lúdas Matyi, a Gusztáv, a Magyar népmesék és az idén debütált Toldi sorozat sem. 

Jó hír, hogy a karácsonyfa alá akár a művész két kultikus filmjét is bepakolhatjuk majd, ugyanis a Dot & Line jelentése szerint a Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum digitálisan felújított változatban kiadja a János vitézt és a Fehérlófiát DVD-n. December 10-től lehet majd megvásárolni a különleges kiadásokat 1990 forintos darabáron, amiken helyet kap angol és akadálymentesített magyar felirat is. 2:0-ás digitálisan felújított hanggal és 4:3-as képaránnyal élvezhetjük majd őket, de extrák nélkül.

A János vitéz és Fehérlófia DVD-k (Forrás: Dot & Line)

A János vitéz különösen fontos szerepet tölt be a magyar filmiparban, hiszen ezzel indult el 1973-ban a magyar egész estés animációs filmek gyártása, ráadásul Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. Az azonos című népmesén alapuló és formabontó Fehérlófia ugyancsak különleges a maga nemében, hiszen semmi mással össze nem téveszthető látványvilággal rendelkezik és az 1984-es Los Angeles-i animációs olimpián minden idők legjobb 50 filmje közé választották. Gyűjteményben a helyük. 

Kiemelt kép:  János vitéz (Forrás: DUOL)