A Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát mostantól Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti.

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze.

A Nemzeti Kulturális Alap egykori elnöke tiszteletére és emlékére 2023 januárjától ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet, májustól pedig falfestmény formájában a gazdag életművének egyik emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál u. 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára a köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a Művészetnek, a Művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van –  monumentális életművének megismertetése és ápolása pedig nemes küldetésünk és kötelességünk.

Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva, és Bús Balázs, az NKA alelnöke (fotó: Steindl Gabriella)

Jankovics Marcellnak a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. „Kötelességünknek éreztük ezért, hogy szimbolikus alkotásait és ezek hordozott üzeneteit életben tartva azokat az NKA szimbólumává tegyük. Ezért választottuk a művész által megalkotott életfát ismét a Nemzeti Kulturális Alap címeréül, s így valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is” – fogalmazott Bús Balázs, az NKA alelnöke.

Kifejtette, az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált. Az NKA egybeforrt az ősi jelképpel, amit a szervezet támogatáspolitikája is tükröz, ahol a fa gyökérzete maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét.

Kiemelt kép: a Jankovics Marcell emlékére készült falfestmény (fotó: Steindl Gabriella)