A Margitka Vintage and Art kiállítótere február 8-tól egy hónapra csodakamrává alakul: Jakab Borbála Róza TITKOK HORDOZÓI című kiállításának köszönhetően. Az installációhoz kapcsolható fogalmak az emlékezet, az emlékezet hiánya, és a generációk közötti csend, ezek jelensége fedezhető fel hangsúlyosan a művekben. A családon belüli történetmesélés megszakadása jelentős probléma a posztmodern társadalmakban. A műtárgyak segítségével és a kiállítási helyzettel elkezdődhet az információ áramlása a mikroközösségeken belül:

Az örökségem: hét nagyszülő, hét különböző társadalmi pozíció, rengeteg ingóság. A hét nagyszülő reprezentálja Magyarország zűrzavaros huszadik századának történéseit. Fiatalon nem tudtak egymásról, a házasságok miatt ismerősökké váltak, de egy asztalhoz mind a heten sosem ültek. A két vér szerinti nagyapám ellenkező rezsimek szereplői voltak, az egyik felmenőm leventeként pilóta, majd grafikus, – élete végéig jobboldali. A másik ifjú kommunista, az ’56-os forradalom leverésében résztvevő; később a Kádár-korszakban belügyminiszter-helyettes és SZOT elnök, – élete végéig baloldali. Az évtizedek során felhalmozódott hagyatékok ellentétes politikai nézeteket képviselnek.

Az örökölt tárgyak új kontextusba rendezése a célom, az előző század különböző eszmei és osztálybeli ellentéteiből kialakult feszültségek és tabuk hangsúlyozására törekszem, a saját családom története és ingóságai által. Az elkészült művekkel szimbolikus jelentéshalmazokat hozok létre, így érve el azt, hogy ezek az objektek tovább képviselik a nagyszüleim tárgyaival kifejezve egy egész társadalom átélt eseményeinek emlékeit” – fogalmazott az alkotó.

A kiállítást február 8-án, 18 órakor Pándi Balázs, újságíró nyitja meg.

Kiemelt kép: Jakab Borbála Róza munkái (Fotó: Margitka Vintage and Art Gallery)