Ma este a Katona József Színház egyik legkülönlegesebb előadása, a Jeanne d’Arc lesz látható a SzínházTV műsorán. A Hegymegi Máté rendezte dráma 2018-ban a Kamrában debütált, ám a hatalmas nézői érdeklődésnek köszönhetően az előző évad második felében átkerült a teátrum nagyszínpadára.

Nem csoda, hiszen a Mészáros Blanka főszereplésével látható produkció teljesen új szemszögből közelíti meg az orléans-i szűz történetét: a Junior Prima díjas színművésznővel együtt a közönség is azonnal a Jeanne ellen folytatott büntetőperbe csöppen. A címszereplő egy üvegvitrinben állva hallgatja végig az ellene felhozott vádakat, miközben a nyolc férfi, akik döntenek majd sorsa felől, körülötte sétálgatnak. Ezzel az erős képpel nyit az Anouilh, Schiller és Shaw drámájából, valamint az eredeti peranyag alapján Garai Judit által írott színmű. És persze a folytatás is számos érdekes részletet tartogat, hiszen visszaemlékezések egész során át bontakozik ki a nézők előtt a történelem egyik legvitatottabb alakjának élete.

Az előadásban Mészáros Blanka mellett színpadra lép Kocsis Gergely, Elek Ferenc, Tasnádi Bence, Mészáros Béla, Dankó István, Rába Roland, Máté Gábor és Vajdai Vilmos. A darabra ma 19 óra 15 percig lehet jegyet venni a Katona József Színház és a Színház TV honlapján keresztül.

Kiemelt kép: Mészáros Blanka a Jeanne d’Arcban (fotó: Dömölky Dániel)