Május 27-én rendezik meg a VII. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálát a Magyar Állami Operaházban, amelyre a milánói Scala és a Berlini Staatsballett sztárjai is hazánkba érkeznek: Jacopo Tissi és Alejandro Virelles is fellép az eseményen. Az esten, ahol a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei is közreműködnek, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Kovács László dirigálja.

Jacopo Tissi, a milánói Scala balettegyüttesének vendégszólistája Melnyik Tatyjana, a Magyar Nemzeti Balett principálja partnereként A bajadér Marcus Petipa-féle koreográfiájából ad elő részletet Solymosi Tamás, Mirzoyan Albert és Balaban Cristina színpadra állításában, közreműködik Wakabayashi Yuki címzetes magántáncos, García Carriera Claudia magántáncos, Surmava Ekarterine címzetes magántáncos, valamint a Magyar Nemzeti Balett művészei. A gála fináléjában lép közönség elé Alejandro Virelles, aki 2018 óta a Berlini Állami Balett principálja, és aki most Don Quijote pas de deux-jét mutatja be Melnyik Tatyjana partnereként Alekszandr Gorszkij koreográfijával, Mirzoyan Albert próbavezetésével.

A gála további részében a Magyar Nemzeti Balett vezető művészei lépnek közönség elé, az évadban például a gálán látható egyedül Sol León és Paul Lightfoot Sad Case és Hans van Manen 5 tangó című koreográfiája. A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei a Paquita polonéz táncbetétjét mutatják be Petipa koreográfiájával, míg Gulyás Liza és Vincze Bertalan Máté növendékek Milongeando en el 40 címmel adják elő Kovács Dénes tangókoreográfiáját, közreműködik a Tango Harmony Budapest.

A világhírű magyar balettművész, balettigazgató és táncpedagógus, az OPERA egykori művészeti tanácsadója emlékére megrendezett rangos eseményen adják át hagyományosan az idei évadban több mint 30 előadást számláló Diótörő-sorozat legelhivatottabb művészének járó Solymosi Művészeti Díjat is, amelyet Solymosi Tamás balettigazgató 2016-ban alapított.

Kiemelt kép: Nagy Iván (Fotó: Emmer László)