J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád megálmodója és Zágoni Balázs író, egyetemi oktató vehetette át idén a Janikovszky-díjat Janikovszky Jánostól, a Móra Kiadó tulajdonosától, a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány kuratóriumi elnökétől. A Janikovszky Éva-díjat az íróról elnevezett irodalmi alapítvány hozta létre 2007-ben azzal a szándékkal, hogy olyan irodalmi és művészeti alkotások alkotóit díjazza, akik a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan mutatják be.

 J. Kovács Judit angol nyelv és irodalomból diplomázott az ELTE Bölcsészkarán, majd az akkor induló drámapedagógiai képzésen drámajáték-vezetői képesítést szerzett. 2006-ban Mazsola Játszó címmel bábos-énekes tornát indított több helyszínen 1-4 éves korú gyermekeknek. Elsőként bábozott az országban az óvodás kor alatti korosztálynak, rövid, életszagú szösszenetekből építkezve. 2010-től saját mesefigurájával, Kerekítő Manóval folytatódott a játék. Rendszeresen tart szakmai Kerekítő módszertani tanfolyamot és kihelyezett óvodai műhelymunkát határon innen és túl. Munkásságát Sándor Ildikó néprajzkutató, mesemondó méltatta: „Ma itt a könyvet és a könyv alkotóját (alkotóit) köszöntjük, ám lássuk és ünnepeljük mindazt, amit a Kerekítő – ahogy köszöntőm elején említettem –, a Kerekítő univerzum jelent: mondókázó, tornázó, táncos foglalkozások, tanfolyamok, foglalkozásvezetők és a módszert alkalmazó szakemberek képzése, mintaintézmények, valamint a Kerekítő-könyveket kézbe vevő, lapozgató családok Kárpát-medence-szerte. Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.

Zágoni Balázs és J. Kovács Judit (Fotó: Gergely Beatrix)

A Kolozsváron élő Zágoni Balázs író, egyetemi oktató, a Babes-Bolyai Tudományegyetem filozófia szakán szerzett oklevelet. Alapítója és 2005-től 2009-ig főszerkesztője a Filmtett mozgóképes havilapnak. 2009-től 2017-ig a Koinónia Könyvkiadó vezetője, 2019-től pedig a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézetének főállású oktatója: forgatókönyvírást, kreatív írást és filmtörténetet tanít. 2002 decembere óta közöl meséket erdélyi és magyarországi folyóiratokban, antológiákban. Neve a Barni-könyvek révén vált ismertté Erdélyben és Magyarországon. Kitalálója, sorozatszerkesztője és egyik szerzője a Jánosi Andrea rajzaival megjelenő Kincses Képeskönyv című várostörténeti sorozatnak. Több mint tizenöt gyermek- és ifjúsági könyve jelent meg, ezek közül a Fekete Fény sorozat első kötete, A Gömb három díjat is nyert, köztük 2019-ben az Év Gyerekkönyve lett, ifjúsági regény kategóriában. Zágoni alkotói tevékenységének laudációját a kiadó főszerkesztőjétől, Pacskovszky Zsolttól hallhatta a közönség egy Janikovszky Éva nevében írt fiktív lektori jelentés formájában: „Aki olvassa a szövegeit, az előtt úgy peregnek majd az érzékletes képek, jelenetek, mintha a betűk filmmé változnának. S persze nem hiányzik majd a szerzőjükből a finom humor sem. S még kevésbé az érzékenység, a gyengék, a kiszolgáltatottak, a koldusok, az elesettek iránti megértés és szeretet.

Az elismerés kisplasztikája Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása. 2023-ban hatodik alkalommal adták át a díjat, mellyel korábban többek között Marék Veronikát, Alföldi Róbertet és Lackfi Jánost ismerték el.

Kiemelt kép: Zágoni Balázs, Janikovszky János és J. Kovács Judit (Fotó: Gergely Beatrix)