November 20-án jelenik meg a Figura Könyvkiadó gondozásában Egill Bjarnason A megkerülhetetlen Izland című kötete, amelyből megtudhatjuk, hogy az északi szigetország történelme és kultúrája hogyan alakította a nyugati világot.

Egill Bjarnason nagy hírnevet szerzett magának újságíróként, olyan lapoknak ír, mint a The New York Times, az Al Jazeera, az Associated Press és a Lonely Planet. Részmunkaidőben médiát és politológiát tanít az Izlandi Egyetemen. A megkerülhetetlen Izland című könyvet először a Penguin Random House adta ki, ezt nem sokkal később követte a bolgár, cseh, észt, francia, lengyel, német, orosz, szlovák nyelvű fordítás. A kötetben Egill mindent leír egy izlandi (eredetileg norvég) vikingtől, Leifur „A szerencsés” Eiríkssontól, Észak-Amerika felfedezésétől és újra elvesztésétől kezdve. Szerepel benne egy történetet arról, hogy egy fiatal izlandi nő, Arndís Þorbjarnardóttir hogyan befolyásolta Tolkient, amikor beszélt neki hazája népmeséiről, de kiderül az is, hogy más nemzetek milyen felbecsülhetetlen értékű tanulságokat vonhatnak le Izland nemek közötti egyenlőségre vonatkozó reformjaiból. Könyvében Egill elmagyarázza, hogy egy izlandi vulkán hogyan váltotta ki az éghajlatváltozást a 18. század végén, ami valószínűleg hozzájárult a francia forradalomhoz, és így a modern köztársasághoz. És persze ott van a történet arról, hogy az ország mekkora szerepet játszott az Egyesült Államok űrkutatásában.

A megkerülhetetlen Izland történelmi körútra vezeti az olvasókat, bemutatva, hogy ez a kis nép hogyan találta magát újra meg újra a történelmi események frontvonalában és formálta az általunk ismert világot. A kötetről a New York Times és a Wall Street Journal is elismerősen nyilatkozott, jelenleg ez a skandináv történelem legkelendőbb példánya az Amazonon.