Annak ellenére, hogy még mindig tartanak a Trafó átépítési munkálatai, szeptember 15-én a STEREO AKT Tisztasági festés című előadásával elindult az évad a Liliom utcában is. A környezettudatosság jegyében történő korszerűsítési munkálatok egészen novemberig eltartanak, az utcakapcsolatos kávézó és az új terek akkor kerülnek csak átadásra, ám a már felújított épületrészekben addig is várják a közönséget.

A 22. évadban is fontos szerepe lesz az újcirkusznak, a táncnak és természetesen számos független színházi előadás is otthonra talál majd a különleges játszóhelyen. Szeptember végén indul a Close Reading sorozat, melynek keretében három külföldi monodráma fontos közéleti, gazdasági, politikai kérdésekre irányítja majd a nézők figyelmét. A Trafó idén is a világ legjobb művészeit hozza el az újcirkusz kedvelőinek: ma este Jérôme Thomas, a világhírű zsonglőr lép fel a teátrumban, októberben Dimitri de Perrot érkezik hanginstallációs koncertszínházával, novemberben Alexander Vantournhout és Phia Ménard szórakoztatja majd a közönséget egy-egy estén. Az évad további részében érkeznek alkotók Törökországból, Belgiumból és Franciaországból is.

A teátrum programjának erős alappillére továbbra is a tánc. Októberben a világhírű belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui Nomad című előadása, áprilisban a londoni DV8 fizikai színház produkciója, májusban pedig Marie Chouinard Szólók és duettek című estje színesíti a Trafó műsorát. Magyar alkotókból sem lesz hiány, többek között Mészáros Máté és Anton Lachky, Hód Adrienn, a Tünet Együttes és Frenák Pál társulatának koreográfiái várják majd az érdeklődőket.

Pass Andrea (fotó: Várady Nikolett)

Színházi téren is igazi csemegéket tartogat az évad: amellett, hogy a tizedik születésnapját ünneplő Proton társulat több ikonikus előadása is újra látható lesz, számos premierre is sor kerül majd év közben. Október elején mutatkozik be Gábor Sára Kutyaportéka című drámája, ezt követi Horváth Csaba és Dargay Marcell Armel Opera Fesztiválos rendezése, az El valahová, novembertől lesz látható a STEREO AKT European Freaks című produkciója. Pass Andrea az Orlai Produkciós Iroda felkérésére Tarr Béla Családi tűzfészek című filmjének színpadi adaptációján dolgozik majd, májusban pedig bemutatkozik a végzős fizikai színházi koreográfus-rendező osztály is. Az évad második felében a STAFÉTA Pályázat 2019-es nyertesinek munkái is helyt kapnak a Trafóban: Kálmán Eszter és Matkó Tamás, Pető Kata és Porogi Dorka, valamint Simkó Beatrix előadásai lesznek láthatók.

A zenei kínálat a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyon izgalmas: Mayberian Sanskülotts, az Ivan & the Parazol, a Freakin’disco és a The Qualitons is koncertet ad majd a Trafóban.

Kiemelt kép: Jelenet a Nomad-ból (Fotó: Filip Van Roe)