Június 18. és augusztus 15. között a Budapest Brand nZrt és a VALYO – Város és Folyó Egyesület együttműködéseként kísérletező, kreatív köztér jön létre az alsó rakparton a Kossuth Lajos tér és a Lánchíd között a Fővárosi Önkormányzat megbízásából.

Három nagyívű fejlesztés is érinti idén nyáron a rakpartot: elindult a pesti alsó rakpart Margit híd és Parlament közötti, korábban fel nem újított szakaszának átépítése, új fázisba lép a Lánchíd felújítása, illetve szeptemberben a Fővárosi Vízművek megkezdi a korábban fel nem újított nagy átmérőjű főnyomócsövek cseréjét. Ez ad alkalmat arra, hogy a Főváros Önkormányzat 2021 nyarán egy újító, izgalmas köztéri akciót valósítson meg június 18. és augusztus 15. között az Id. Antall József rakpart Kossuth Lajos tér és Lánchíd közötti szakaszán.

A RAKPART 2021 projektben az Id. Antall József rakpart déli részén városi laboratóriumot nyitnak a szervezők, ahol különböző urbanisztikai eszközökkel mutatják meg a VALYO – Város és Folyó Egyesület szakemberei, hogyan lehet máshogy használni egy betonba öntött közterületet, mint ahogy azt a hétköznapokban megszokhattuk. A kezdeményezés során a nagyközönséggel megismertetni kívánt taktikai urbanizmus egy olyan városfejlesztési irányzat, amely rövid távú akciókkal hosszú távú változásokat próbál elérni. Jellemzően ideiglenes, közösségi és DIY (csináld magad) módszereket foglal magába, és minden elemében épít a város lakóinak, használóinak aktív részvételére és visszajelzéseire.

A RAKPART 2021 projektben a Főváros több cége is aktívan szerepet vállal, többek között a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat, a Főkert és a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság.