Júniusban Keszég László rendezésében állítják színpadra a Spamalot, avagy a Gyalog galopp musicalparódiát a Móricz Zsigmond Színház művészei. Az olvasópróbát már megtartották, a szereposztásban pedig feltűnik az Operettszínházból ismert Mészáros Árpád Zsolt, valamint „Hide The Pain Harold”, azaz Arató András is.

A Spamalot című musicalt az angol abszurd humor legendás képviselői, a Magyarországon is népszerű Monty Python csoport tagjai alkalmazták színpadra, mégpedig ikonikus filmjük: a Gyalog galopp nyomán, de előadásukban felhasználják más ismert művek motívumait is, zenés változatuk egyszersmind musicalparódiává is válik. A valószerűtlen poénok virtuózai semmibe veszik az ismert dramaturgia fordulatokat és hagyományos színpadi megoldásokat. Mint az a világsikerű film ismerői számára nem titok, a darab Arthur király és a Kerekasztal lovagjainak középkori legendáját meséli el. A történetben egyebek mellett megjelennek a világ leghülyébb ajtónállói, a gyilkos nyúl, vagy a fekete lovag, aki levágott végtagokkal már kiegyezik a döntetlenben, a végső cél pedig nem kevesebb, mint hogy szereplőink megtalálják a titokzatos Szent Grált, amely birtokosát égi és földi szerencsével és boldogsággal ajándékozza meg.

A nagysikerű musical 2005-ös New Yorki-i bemutatója után tizennégy Tony jelölést kapott, melyek közül hármat el is nyert. A nyíregyházi közönség június 11-én, a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthatja először a mulatságosan vergődő angol lovagok hihetetlen kalandját. Főbb szerepben Gulácsi Tamás, Dézsi Darinka, Nagyidai Gergő, Mészáros Árpád Zsolt, Rák Zoltán, Horváth Viktor, Jenővári Miklós, Gulyás Attila, Pregitzer Fruzsina, Kovács Balázs, Hajdú-Sobor Csaba és Arató András lép színpadra. 

Kiemelt kép: Gulácsi Tamás és Mészáros Árpád Zsolt a Spamalot olvasópróbáján (Fotó: Móricz Zsigmond Színház Facebook)