Komoly érdeklődés mellett tartották ma az idei Táncfesztivál programját bemutató sajtótájékoztatót. A tánc legrangosabb ünnepén hazai és külföldi művészek produkcióit láthatja a közönség április 28. és május 11. között.

„Kétségkívül erős évadot tudhatunk magunk mögött, és mielőtt befejeznénk, érkezik a hab a tortán, azaz a Budapest Táncfesztivál. Két hét tömény táncművészet, két helyszín, három neves külföldi együttes, nívós hazai előadások, egy táncritkaság, és a tánc világnapja” – foglalta össze Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, hogy mi vár a tánc szerelmeseire a fesztivál ideje alatt.

Már a megnyitó is erős kezdést ígér: április 28-án a Martha Graham Dance Company előadását láthatja a közönség, akik New Yorkból érkeznek a magyar fővárosba. A tánc Picassójaként ismert művész mára ikonikussá vált koreográfiáját, újraértelmezését hozza el a társulat, az est során újraéled az 1935-ben készült, majd évtizedekig elveszettnek hitt Panorama című Graham munka egy részlete. A produkciónak lesz magyar szála is, a new yorki társulattal érkező balettmester a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékeinek közreműködésével állítja színpadra az előadást. A társulat művészeti vezetője, Janet Eilbert a sajtótájékoztatón videóüzenetben üdvözölte a szervezőket és mondott köszönetet a meghívásért.

A Budapest Táncfesztivál sajtótájékoztatója (fotó: Kovács Milán)

A fesztivál második napján, amely egyben a tánc világnapja is, Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Közös programjuk része a művészeti produkciók mellett a teljes tánc szakma ünneplése, művészek, növendékek, táncpedagógusok munkáját fogják díjazni.

A fesztivál során számos, nemzetközileg a legmagasabb szinten jegyzett társulat produkciója lesz látható, például itt lesz a francia Malandain Ballet és a Dresden Frankfurt Dance Company csapata is. Természetesen hazánk is méltóképpen képviselteti magát a tánc ünnepén, a Győri Balett a megrázó és drámai erejű Ne bánts! című előadásával érkezik, újdonságként pedig a Budapesti Operettszínház Balett együttese mutatkozik be a Korhatár nélkül címet viselő produkciójukkal.

Részletes program az esemény honlapján érhető el, és a jegyvásárlás is elkezdődött. 

Kiemelt kép: Velekei László, Feledi János, Földi Béla és Ertl Péter (Fotó: Kovács Milán)