Több nagy programmal készül a PLACCC 2022 április vége és június vége között: a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében két rendhagyó előadást és egy workshopot tartanak, a brit Uninvited Guests társulattal közösen mutatják be a Billennium című helyspecifikus színházi produkciót, és a hozzá kapcsolódó To Those Born Later online előadást Performing Futures címen, valamint júniusban ismét megrendezésre kerül a táncfókuszú különkiadásuk, a PLACCC Dance.

Április 30-án a PLACCC Performing Futures nevet viselő nemzetközi projektjének keretében érkezik Budapestre a brit Uninvited Guests társulat két, egymással több szempontból is összekapcsolódó és egymást kiegészítő előadása. A Billennium és a To Those Born Later egyaránt a jelenre reflektál a jövőn keresztül és az új technológiák használatának segítségével teszi lehetővé a résztvevőként való bekapcsolódást. A Billennium egy kiterjesztett valóságban tett séta a helyszín jövőjén keresztül, a To Those Born Later pedig egy online élő esemény, amely során a különböző országokból bekapcsolódó résztvevők beszélgetnek arról, mit helyeznének el egy 150 év múlva kinyitandó időkapszulában. A Billennium hely- és kontextusspecifikus adaptációjának előkészítésére workshopot is szerveznek a brit művészek vezetésével a XV. kerületi Epres sor környékén. A résztvevők betekintést nyerhetnek az Uninvited Guests munkamódszerébe, amely a környék múltjának felderítését ötvözi az annak jövőjébe tett sétával, a lehetséges jövő vagy akár science fiction elképzelések elmesélésével. A workshopon született történetek később hallhatóak lesznek a Billennium előadásában, amelyre június 2. és 4. között kerül sor – ám azt még megelőzi a Performing Futures másik projektjének online alkalma május 11-én. 

Johannes Bellinkx (Fotó: Johannes Bellinkx)

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon kerül bemutatásra Johannes Bellinkx flamand-holland színházi alkotó Reverse című köztéri előadása, amely már Európa számos rangos művészeti fesztiválján szerepelt. Bellinkx az idő- és valóságérzékelésünket manipulálja, amikor azt kéri, hogy fordítsunk hátat mindennek, ami ismerős, és hátrafelé járjuk végig a várost. Ahogy kilépünk a komfortzónánkból, belépünk egy olyan városba, amit már fel sem ismerünk. Az előadás inspirációjául az egyes ázsiai és afrikai kultúrák időfelfogása szolgált: ezek szerint az időt nem lineárisan kell elképzelni, ehelyett a szimultaneitásban hisznek, ahol nem létezik múlt és jövő, hanem az egyes pillanatok egymásra rakódnak. Az egyszemélyes, nagyjából 70 perces séta során a nézők egy jól láthatóan jelölt útvonalon haladnak végig. Ezt a város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstalláció kíséri végig, ezáltal vagy felerősíti vagy kizökkenti a valóságot, miközben mindenki átadhatja magát az ismeretlennek és váratlannak. A séták május 13-án, 14-én és 15-én 16 és 20 óra között három percenként indulnak.

A Meetlab társulat (Ivanyos Ambrus, Tóth Bálint) AZIMUT című előadásán szintén a BTF eseménysorozata részekén vehetünk részt. A Meetlab társulat évek óta kutatja konzekvensen a művészet és technológia találkozásából születő alkotás lehetőségét, illetve azon belül a narráció szerepét. Projektjeikben a fikció és tudományosan igazolható tények kibogozhatatlanul összegabalyodnak, a nézők pedig minden esetben városi környezetben, a köztéren sétálva tapasztalhatják meg e hibrid megközelítésből születő produkciókat. Az Árasztó-partról egy virtuális világba lépünk, ahol az algoritmusok által generált fikciós világ az egyedi hangolásokról ismert zenész, Szabó Bálint kompozícióira tárul fel előttünk. Az alkotók a virtuális teret egy game engine segítségével hozzák létre, amiben algoritmusok által generált geológiai folyamatok és szimulált légköri  jelenségek formálják a nézők szeme előtt a fikciós világot. A résztvevők ez alkalommal a Dunaparton elhelyezett hajókonténer belső terében tapasztalhatják meg az audió-vizuális installációt. Egy idegen, képzeletbeli planéta atmoszférája jelenik meg monitorokon a tér különböző irányaiban, ahol a földi, légköri jelenségek, és az égi mozgások ciklikus ritmusa figyelhető meg. Az egyszemélyes helyszínspecifikus videóinstalláció május 10. és 13. között 17 és 21 óra, május 14-én és 15-én 10 és 20 óra között indul, 15 percenként egy-egy nézőt tudnak fogadni. 

Mindeközben már zajlanak a PLACCC Dance 2022-as kiadásának előkészületei is: a fesztiválra a tervek szerint június 3. és 24. között kerül sor, többek között a Ziggurat Project, a Hollow, Szabó Vera és a Tünet Együttes, valamint Borsos Luca és Bartha Márk részvételével.

Kiemelt kép: Uninvited Guests: Billenium (Fotó: PLACC)