A Magyar Színházi Társaság havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozatai, a Jó kérdés és a Csináljunk színházat! márciusban újabb lebilincselő témákkal érkeznek. Többek között szó esik majd arról, hogy a színház hogyan tud küzdeni a kirekesztés ellen, illetve, hogy milyen következményei vannak a mai napig a 2000-es évek színházvezetési gyakorlatának. 

A Jó kérdés állandó helyszíne a Katona József Színház előcsarnoka, itt várják március 4-én 17 órától az érdeklődőket. A beszélgetés vezetője Seres Gerda újságíró lesz, aki Bányai Kelemen Barnát, a Katona József Színház színművészét, Borgula András rendezőt és Farkas Franciska színésznőt kérdezi arról, hogy hogyan tud a színház a kirekesztés elleni küzdelem eszköze lenni. A résztvevők arra vállalkoznak, hogy következő felvetésekre keressenek válaszokat: tudják-e az előadások analizálni a társadalmi kontextust? Politikai színházzá válik-e egy ilyen típusú előadás? Vajon meddig ér el a társadalmi kérdésekben egy előadás hatása?

Jó kérdés beszélgetés közönsége a Katona József Színházban (Fotó: Éder Vera)

A Csináljunk színházat! következő beszélgetése március 16-án 17 órától a FUGA – Budapesti Építészeti Központban kerül megrendezésre. A  moderátor ismét Csizmadia Tibor, Jászai Mari-díjas rendező lesz, aki a 21. századi színházvezetés következményeiről kérdezi vendégeit, Bálint András színművész-rendezőt, Morcsányi Géza műfordító-dramaturgot és Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg volt polgármesterét.

Az idei évben indított sorozat célja, hogy minél alaposabban körbejárja a színházvezetés kérdéseit, olyan párbeszédeket kezdeményezve, amelyek mind a szakma, mind pedig a közönség érdeklődésére számot tarthatnak, illetve előre mozdító hatásúak lehetnek. A résztvevők minden alkalommal olyan szakemberek, akik az adott területről komoly ismerettel és releváns tapasztalattal rendelkeznek: igazgatók, önkormányzati képviselők, jogi és gazdasági szakértők. 

Az előadássorozat áprilisban is folytatódik, melynek biztos dátuma április 23., ahol többek között Szikora János és Tomori Pál fognak Csizmadia Tiborral beszélgetni arról, hogy a szerzői jogok hogyan gátolják a színházcsinálókat, és mibe szólhat bele pontosan az örökös.

A programok ingyenesen látogathatók, a Papageno Facebook oldalán pedig élőben követhetők.

Zsámbéki Gábor a Csináljunk színházat első beszélgetésén (Fotó: Koncz Márton)

Kiemelt kép: Csizmadia Tibor a Csináljunk színházat! egyik beszélgetésén (Fotó: Eder Vera)