Ma ünnepli 60. születésnapját Ivancsics Ilona színésznő.

Ivancsics Ilona Kaposváron, 1960. október 3-án született. 18 éves koráig Nagybajomban élt, középiskolai tanulmányait a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium orosz tagozatán végezte el. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton László és Valló Péter tanítványaként szerzett diplomát 1983-ban. Ezt követően 10 évig a József Attila Színház tagja volt, majd 1996-ban a Soproni Petőfi Színházhoz szerződött, ahol 2002-ig játszott. 1987 óta Szentendrén él, ahol 2007-ben Száguldó Orfeum néven színházat alapított, azzal a céllal, hogy minőségi felnőtt előadásokat hozzanak létre, az irodalmi és színházi kultúrára vágyó Dunakanyar környékén élő közönség számára. A társulat 2010-től Ivancsics Ilona és Színtársai néven működik Szentendrén, ám előadásaikat országszerte játsszák. Fontosnak tartják, hogy igazi magyar dráma-kincseket vigyenek színre, vendégelőadásokat hívjanak a városba vidékről és a határon túlról, valamint vállalják, hogy produkcióikat elutaztassák az ország legtávolabbi pontjaira is. A társulatot – nemzeti színház-kultúrájuk értékeinek ápolásáért és építéséért végzett munkájáért – Szentendre városa 2015-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta. Ivancsics Ilona 2020-tól az Újszínház színésznőjeként is látható a színpadon.

Jelenet az Elnémulás című darabból (fotó: Ivancsics Ilona és Színtársai)

Színházi szerepeinek száma meghaladja a hatvanat, prózai és zenés darabokban egyaránt játszott. Olyan ismert előadásokban láthatta a közönség, mint a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Marianne), A régi nyár (Zsuzsi), A Tündérlaki lányok (Sári), A kis herceg (A kis herceg), a Mezítláb a parkban (Corie Bratter), Az oroszlán télen (Anna francia hercegnő), A Pál utcai fiúk (Nemecsek), A születésnap (Lulu), a Hyppolit a lakáj (Mimi), A kertész kutyája (Diana), a Sok hűhó semmiért (Beatrice), a Játék a kastélyban (Annie), Az imposztor (Kaminska), a Cseresznyéskert (Varja), az Ármány és szerelem (Lady Milford), a Lili bárónő (Illésházy Chrisztina), A kaméliás hölgy (Nanine) vagy az Acélmagnóliák (Truvy Jones). Jelenleg az Olympia (Eugénia hercegnő), az Elnémulás (Aleluja), a Sej, szellők (Amália), az Úri huncutságok (Nagyságos asszony), a Fejünk felől a tetőt (Szapperné), a Csongor és Tünde (Éj királynője, Föld szelleme) és a Kegyelem (Négyessy grófnő) című előadásokban játszik, emellett fut két rendezése (A kék madár, Magyar Mesék) is. Úton önmagam felé címmel látható önéletrajzi ihletésű, önálló estje.

A tévé képernyőjén ritkán tűnik fel, de ismertebb szerepei közé tartozik az 1984-es Különös házasság Horváth Piroskája, valamint 1987 és 1999 között a Szomszédok című sorozatban Vágási Juditként volt látható. 1985-ben József Attila-gyűrűt kapott, 1999-ben Kabos Gyula-díjjal tüntették ki.

Kiemelt kép: Ivancsics Ilona (fotó: pannoniakincsei.hu)