Az egyik talán legismertebb magyar uralkodó, a „második honalapítóként” is emlegetett IV. Béla életét viszik színre idén augusztusban az immár hagyománnyá vált Koronázási szertartásjáték keretében. Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat következő felvonását is a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az előadás augusztus 17-én, 18-án és 19-én este lesz látható Székesfehéváron az egykori Koronázó Bazilika romkertjében, a Nemzeti Emlékhelyen.

A 2019-es szertartásjáték Az élet magja címet kapta, mégpedig azért, mert nincs még egy olyan család, amely ennyi szentet, szentéletű embert adott volna az egyháznak. Az önfegyelmezés és a keresztényi szeretet mintaképének tekintett Szent Margit mellett Szent Kinga (Lengyelország és Litvánia védőszentje), valamint Boldog Jolán és boldog emlékezetű Konstancia (akiknek Lengyelországban és Oroszországban van nagy kultusza) mind IV. Béla és felesége, Laszkarisz Mária gyermekei voltak.

Pillanatkép a 2018-as Szertartásjátékról

Az idei előadás a „végén kezdődik”, ugyanis a koronázást láthatják majd először a nézők, és ezután többször visszaugorva az időben épül fel IV. Béla élete, és mutatják meg, hogyan is fejlődött traumát átélt gyermekből erős kezű, tekintélyes és bölcs uralkodóvá. Béla hétéves volt, amikor az összeesküvők a szeme előtt ölték meg édesanyját, Gertrudiszt. A megtorolatlanul hagyott bűn nyomott hagyott a gyermekben és megromlott a viszonya gyengekezűnek tartott apjával, II. Andrással. Apja az urak nyomására 1214-ben megkoronáztatta a kisfitú, aki csak 1235-ben ülhetett a magyar trónra. Alig pár éve irányította az országot, amikor a félelmetes katonai erővel rendelkező mongol erők elérték az ország keleti határát és megkezdődött a tatárjárásként ismert rémidőszak.

A király a muhi csata után menekülni kényszerült, több országon át üldözték őket Batu khán emberei, akiknek egy feladatuk volt, megölni az uralkodót. IV. Béla és családja azonban megmenekült, Szent Margit pedig épp a menedéket jelentő Klissza várában született. Béla a lányát Istennek ajánlotta, ha a kegyetlen mongol sereg elhagyja a magyar földet, és véget érnek a borzalmak. Hazatérte után betartotta ígéretét, kolostort építtetett a mai Margitszigeten, Margit pedig az egykori Nyulak-szigetén tette le fogadalmát, amiven bevonult a domonkos rendi apácák közé. IV. Béla a tatárjárás után várakat építtetett, megerősítette a nehéz lovasságot, betelepítette a kihalt országrészeket, ezért méltán tartják őt számon a „második honalapítóként”.

Pillanatkép egy korábbi Szertartásjátékról

Az előadásban a Vörösmarty Színház színművésze, Lábodi Ádám alakítja majd a király. Lábodi eddig két szertartásjátékban vett részt, valamint Egger Gézával közösen minden évben eljátsszák különleges, akrobatikus történelemórájukat a székesfehérvári Királyi Napok alkalmából az Országzászló téren. Az uralkodó feleségét, Laszkarisz Máriát a Csokonai Nemzeti Színház művésznője, Kubik Anna játssza. Szent Margit szerepében Varga Lili, Batu khánként Sághy Tamás lép színpadra. Az előadás narrátora Mihályi Győző, koreográfus Horváth Csaba, zeneszerzője Szirtes Edina Mókus, jelmeztervezője Kovács Yvette Aida. Az élet magja címet viselő Koronázási szertartásjátékot augusztus 17-19. között láthatja a közönség.

Kiemelt kép: Kubik Anna (MTVA), Lábodi Ádám és Sághy Tamás (szekesfehervar.hu)