A Magyar Állami Operaház célul tűzte ki, hogy időről-időre felidézze a II. világháborút megelőző évtizedek zeneszerző nagyságainak dalszínházi gyöngyszemeit. A teátrum 2021 januárjában online közvetítés formájában már bemutatott két egyfelvonásost, most pedig Dohnányi Ernő Simona néni és Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operáját 2022. február 5-én immár élőben is élvezhetjük az Eiffel Műhelyházban.

Dohnányi vígoperájának címszereplője, Simona néni (Megyesi Schwarz Lúcia) visszavonultan él régi villájában. Mivel ifjú korában az oltár előtt faképnél hagyták, kiábrándult a férfiakból, akiket nem enged birtokára lépni. Pártfogoltját, Beatricét (Miksch Adrienn) is igyekszik megóvni a csalódásoktól, miközben a lány és a birtok kertésze, az álruhás Ghino gróf (Varga Donát) titokban gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt. A párt a cserfes szolgálóleány, Giacinta (Sáfár Orsolya) segíti, Nuto, a háziszolga (Pataki Bence) pedig gátolja szerelmük kiteljesedésében. Nem várt fordulatot a léha Florio gróf (Cseh Antal) hoz, akinek feltűnése még a megkérgesedett szívű Simona nénire is hatással van. Dohnányi első operájának ősbemutatóját 1913-ban tartották Drezdában, a darab Magyarországra másfél évtizeddel később jutott el: 1927-ben a Városi Színház (a mai Erkel Színház), majd A tenor nagy sikere után 1933-ban a Magyar Királyi Operaház mutatta be. 1995-ben lemezfelvétel is készült a műből, majd az Operaház is rögzítette a művet a 2021-es online bemutató szereposztásával, ami várhatóan idén meg is jelenik a dalszínház gondozásában.

Sáfár Orsolya és Ninh Duc Hoang Long A cremonai hegedűs próbáján (fotó: Magyar Állami Operaház)

Az est másik darabja ugyancsak itáliai történet, Hubay Jenő A cremonai hegedűs című operája. A hegedűmanufaktúráiról híres olasz város elöljárósága (Kiss András) pályázatot ír ki mesterhegedű készítésére, a jutalmak közt pedig szerepel Giannina (Molnár Ágnes), a céhvezető Ferrari mester (Cser Krisztián) leányának keze is. A versenybe egyaránt benevez a mester jóképű segédje, Sandro (Ninh Duc Hoang Long), valamint barátja, a jólelkű, ám púpos Philippo (Sándor Csaba), akinek páratlan hangszere akár minden más jelentkező munkáját felülmúlhatja. A lány Sandrót szereti, ami az elszánt segédet és a nemes lelkű Philippót egyaránt olyan tettekre sarkallja, ami nem várt eredményt hoz a győztes kihirdetésekor. Hubay második operáját nemzetközi sikerei csúcsán, 1894-ben mutatta be a Magyar Királyi Operaház. A darab premierjén a híres hegedűszólót maga a szerző adta elő a színfalak mögül. Az előadás egy csapásra elnyerte a közönség tetszését és világhódító útra indult, német és francia nyelvre is lefordították, a következő években pedig mintegy 70 színházban mutatták be, többek közt Párizsban, Brüsszelben és New Yorkban is. Budapesten a darabot 1944-ig töretlen népszerűség övezte, az Operaház minden évben műsorára tűzte. 

A két előadást közös koncepció mentén a tehetséges fiatal rendező, Varga Bence vitte színre, a látványvilág Fekete Anna díszlet- és Schütz Nikolett jelmeztervező munkáját dicsérik. Mindkét művet Galambos Attila új magyar fordításában hallhatja a közönség. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) ahogy tavaly, most is Dohnányi Ernő távoli rokona, a nemzetközi koncertéletben Oliver von Dohnányiként ismert Dohnányi Olivér vezényli.

Kiemelt kép: Cseh Antal és Megyesi Schartz Lúcia a Simona néniben (Fotó: Nagy Attila)