2022-ben a Szépművészeti Múzeum európai viszonylatban is kiemelkedő kiállítási programmal várja látogatóit: többek között Bosch-, Matisse- és El Greco-kiállítás, valamint két izgalmas kamaratárlat található az idei kínálatban.  Ebben az évben befejeződik a múzeum épületének felújítása is, elkészül a Szépművészeti Múzeum Barokk szárnya, így megnyílhat a Régi Képtár 1800-ig terjedő időszakot bemutató állandó kiállítása. Február 17. és április 17. között a Michelangelo-teremben az Isteni csábítás – Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők.

A görög mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek egyszerűnek semmi esetre sem mondható szerelmi történetei korokon és stílusokon átívelő népszerűségnek örvendtek az európai képzőművészetben. A szenvedélyes érzésekkel és erotikus kalandokkal teli históriák a római költők, leginkább Ovidius tolmácsolásában váltak közismertté. Az ókori görögök által saját képükre és hasonlatosságukra teremtett, valódi emberi tulajdonságokkal felruházott istenekkel és istenőkkel bárki könnyen azonosulhatott, az olümposziak gyarló tetteit vagy vehemens érzéseit megjelenítő alkotásokon jól szórakozhattak a nézők. A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt.

id. Hans Bock: Jupiter és Io (részlet) (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül mitológiai ábrázolásokon keresztül. A harminckét kiválasztott mű különböző korok alkotása a XVI–XX. századig, amelyek Európa eltérő területein és számos képzőművészeti műfajban születtek. Találkozhatunk Michelangelo rajza után készült rézmetszettel (Nicolas Beatrizet: Ganümédesz, 1542) éppúgy, mint Honoré Daumier (A szép Narcissus, 1842) és Paul Gauguin (Léda, 1889) grafikai lapjaival, valamint Ferenczy Béni és Maillol szobraival vagy Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel. A kiállítás részét képezi többek között Jacob van Loo (1614-1670) 1640-es évek végén, 1650-es évek elején készült Danaë, Anthonie Blocklandt (1533/34-1583) Diana felfedezi Callisto terhességét vagy éppen id. Hans Bock (1550 körül – 1623 körül) 1619-ben készült Jupiter és Io című olajfestménye.

A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozognak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlenül ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintése 16 éven aluli látogatók számára csak szülői felügyelettel ajánlott.

Kiemelt kép: Anthonie Blocklandt: Diana felfedezi Callisto terhességét (Fotó: Szépművészeti Múzeum)